Blog

Osborne sherry – hordói a sherrys whiskyk lelkét adják

Az Osborne borászatot a 18. században, (1772) Cádizban alapították, az Ibériai-félsziget legdélebbi részén. Mesébe illő történet, hogy a cég hét generáción keresztül ugyanazon család kezében maradt.

Ők az egyik legismertebb sherrytermelők Spanyolországban és a nemzetközi piacokon. 

Hordóikban hosszú évtizedek óta prémium minőségű sherryt készítenek. De mi lesz azután az üres hordókkal, ha már üvegekbe palackozták az ízletes sherryt - tehetjük fel a kérdést. Természetesen nem kótyavetyélik el az értékes hordókat, hanem értékesítik a whiskypiacon, hiszen számos lepárló és független palackozó használja előszeretettel ezeket a magas minőségű, meghatározott aromákkal rendelkező sherryhordókat.

Szereted a sherrys whiskyket?  Akkor kóstolj meg egy eredeti prémium sherryt is, hogy a sherrys whiskyk után legyen egy más jellegű sherrys ízélményed is. Így még jobban fogod érteni és értékelni a sherrys whiskyket is.

Ismerd meg a csábítóan édes, határozott karakterű Osborne sherryket.

Osborne Sherry

Osborne Santa Maria Cream (0,75l, 19%)

2022. november 24-ig vagy a készlet erejéig akcióban.

Ez az autentikus sherry Palomino Fino és Pedro Ximenez szőlőfajtákból készül, és El Puerto de Santa Mariaban érlelődik. 

sherryshordók az Osborne raktáraiban

Így készítik:

A Palomino Fino szőlőt kézzel szüretelik, és kis ládákba gyűjtik, hogy elkerüljék a fürtök károsodását. Ezután óvatosan préselik, mielőtt 24 Celsius-fokon szabályozott hőmérsékleten erjesztik. Miután elérte a 11-12%-os alkoholtartalmat, likőrrel 19%-os abv-re dúsítják. Erősítése után a sherryt 500 literes amerikai tölgyfahordókba töltik, ahol hagyományos solera- rendszeren keresztül érlelik

Az El Puerto de Santa Mariaban található pincészet különleges mikroklímája lenyűgöző karaktert varázsol ennek a sherrynek, köszönhetően a lassú, oxidatív öregedésnek.

Az Osborne prémium sherrykre jellemző módon, ízében összhangban vannak a Palomino Fino szőlő ízjegyei a Pedro Ximénez mazsolás jegyeivel és a tölgyfahordós érlelés hatásaival. A harmonikus ízek igen hosszú lecsengéssel búcsúznak.

Tipp: Tökéletes aperitif bor kacsasonkával, libamájjal vagy olajbogyóval tálalva.

Az Osborne borászatot 1772-ben, Cádizban alapították.

 

Osborne Fino Quinta (0,75l, 15%)

2022. november 24-ig vagy a készlet erejéig akcióban.

Ez a mesés ízvilágú, díjnyertes sherry kizárólag Palomino Fino szőlőfajtából készül. Szüret után a szőlőt ládákban szállítják a pincészetbe, hogy elkerüljék préselés előtt a szőlőszemek sérülését. Kíméletes préselés után a mustot 12 órán át ülepítik, és ellenőrzött 25 Celsius-fokos hőmérsékleten erjesztik. A hagyományos solera- és criaderas-rendszerben érlelik amerikai tölgyfahordókban. Az Unión Española de Catadores társaság 2014-ben „Bacchus de Oro” díjjal, azaz aranyéremmel tüntette ki ezt a karakteres sherryt.
Szép hosszú lecsengéssel búcsúznak a meghatározó sherrys jegyek. Tökéletes desszertekhez, vagy aperitifként. 

Osborne Pedro Ximenez Sherry (0,75 l, 17%)

Az Osborne Pedro Ximenez egy csodálatosan édes, telt bor a dél-spanyolországi Jerez tartományból. Pedro Ximenez-fajtájú szőlőből készül, amelyet a szüret után friss levegőn, napon szárítanak, az erjesztés során pedig borpárlattal erősítik, majd átlagosan hat évig érlelik tölgyfahordóban. Önállóan, étkezések előtt vagy desszertekhez, kéksajtokhoz is telitalálat.

Osborne Alapítvány

AZ OSBORNE ALAPÍTVÁNY

A cég létrehozta az Osborne Alapítványt (THE OSBORNE FOUNDATION), amely az Osborne cég társadalmi felelősségvállalási kezdeményezéseit hivatott közvetíteni. Alapvető céljaik között megtalálható a tehetséges és vállalkozószellemű fiatalok képzése és támogatása, valamint az Osborne történelmi örökségének ápolása.