Ír lepárlók

Old Locke's - KILBEGGAN

Cork - Munster Alapítva: 1843 Tulajdonos: Cooley

 

A Dublin közelében folyó Brusna-patak környékén már a 18. század közepén is számos apró lepárló munkálkodott, de mára alig maradt ezek közül mutatóba. Kilbeggan városka főzdéjének kicsiny épülete is ott állt már vagy egy évszázada, amikor a szesziparban már járatos Locke-család 1843-ban meglátta benne a fantáziát.

 

A családi vállalkozás majd egy évszázadon keresztül sikerrel vette az akadályokat, de az ír whiskey-üzemek szinte mindegyikét sújtó válság ezt a kiváló főzdét is elsodorta, így a Locke’s kénytelen volt elzárni az üstcsapokat. 

John Teeling, a Cooley tulajdonosa azonban fantáziát látott az öreg épületekben, és miután a régi főzde ódon üstjeit a Cooley kertjébe szállíttatta, Kilbeggan épületeit is rendbe hozatta, hogy ott adjon helyet a Cooley számtalan hordójának, valamint egy meglehetősen infomatív és vidékiesen kedves látogatóközpontnak.

Manapság már a lepárlás is beindult, igaz, kézműves módszerekkel. Egészen kis méretű rézüstökben gyártják itt a Cooley cég széles portfóliójának néhány darabját.