Skót lepárlók

OBAN

Kiejtés: {OH-bun} Régió: Western Highlands Alapítva: 1794 Tulajdonos: Diageo

A Felföld nyugati partvidékén, Mull szigetével szemközt elterülő Oban városa kétségtelenül sokat köszönhet a nevét viselő lepárlónak. A viktoriánus városka központjában álló, több mint kétszáz éves szeszfőzde ugyanis nagyban hozzájárult a falunyi közösségből lett kikötőváros fejlődéséhez.

A Diageo Classic Malts sorozatának legöregebb és egyben legkisebb lepárlóját John és Hugh Stevenson alapította. Az eredetileg hajóépítéssel foglalkozó testvérpár felismerte a várost átszelő Cirnan-csatorna nyújtotta kereskedelmi lehetőségeket, így annak partjára építette főzdéjét, a később becsatlakozó vasút pedig csak tovább lendített Oban  amúgy is jól menő szekerén.

 

A lepárlót a 19-ik század utolsó éveiben tetőtől talpig felújították, és a munkálatok során nem csak a főzde újult meg, de a város is jókra hírverést kapott, hiszen egy a földmunkák során feltárt barlangból a mezolitikum idejéből származó, körülbelül 4000 éves emberi csontok kerültek elő, melyeket ma a Scottish Museum of Antiquity őriz. Oban  városának másik „történelmi emléke” egy helyi bankár nevéhez fűződik, aki a római építészet valóságos megszállottjaként úgy döntött, a város fölött felépítteti a Colosseum pontos mását, de a nagy mű csak félig készült el, így ma egy funkció nélküli, hatalmas antik homlokzat néz a városra.

Oban lakói azonban minden bizonnyal lepárlójukra a legbüszkébbek, s erre meg is van minden okuk, hiszen ott kétségtelenül a világ egyik legfinomabb whiskyje készül. A még mindig működő csőkígyós hűtőrendszernek és a rézüstökben eltöltött különösen hosszú időnek köszönhetően Oban párlatai egyszerre hordozzák magukban a szárazföld édesen könnyű, malátás, száraz ízeit és a szigetvilág maltjaira jellemző tőzegesen füstös, jódos és sós tengeri jegyeket.

 

A régi malátázóban berendezett látogatóközpont az egyik legjobb egész Skóciában, ahol a minden igényt kielégítő audiovizuális bemutató során nem csak a lepárlót, de az otthonául szolgáló kies várost is megismerhetik a vendégek.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.