Blog | Whisky
A Nikka Whisky alapítója Masataka Taketsuru Skóciában tanulta ki a whiskykészítés tudományát. Skóciából hazatérve először a Suntory cégnél dolgozott, majd Japán északi részén megalapította saját lepárlóját, a Yoichi lepárlót.
Azért választotta Japán északi részét, mert itt hasonló volt a klíma, mint Skóciában: hűvös éghajlat, friss levegő és megfelelő páratartalom. 1936-ban kezdett el whiskyt főzni, majd 1940-ben mutatták be az első Nikka-whiskyt. 1969-ben nyitotta meg a Nikka cég a második lepárlóját, a Miyagikyo lepárlót.
A Miyagikyo és a Yoichi lepárlók eltérő lepárlási módszerei különböző whiskyket eredményeznek: a Miyagikyo lepárlóüstjei sokkal nagyobbak, mint a Yoichi lepárlóüstjei, amelyek a párlatot lassabban párolják le, így a Miyagikyo lepárlóban készülő whiskyk sokkal lágyabbak, míg a Yoichi whiskyjei erőteljesebbek, füstösebbek.
A Nikka whiskymárka legismertebb terméke a Nikka From The Barrel, amelyet 1985 óta gyártanak. Ez egy kiváló kevert whisky, amely komplexitása abból fakad, hogy több mint száz maláta- és gabonawhisky batch-et kevernek hozzá össze. Gazdag, intenzív párlat, gyümölcsös, vaníliás ízjegyekkel.
A második legfontosabb terméke a márkának a Nikka Days, amely remek példája a Nikka filozófiájának: kelet és nyugat, tradíció és hagyomány találkozása. A Nikka Days gabona- és malátawhiskyk kiváló keveréke, amely akár kezdő, akár haladó whiskykóstolók kedvence lehet.
A Nikka Coffey sorába négy termék tartozik: a Nikka Coffey Grain whisky, a Nikka Coffey Malt whisky, a Nikka Coffey Gin és a Nikka Coffey Vodka. Ezek előállításához egy speciális, kétoszlopos Coffey lepárlót használnak, amelyet bár bonyolultabb működtetni, mint a modern oszlopos lepárlókat, de a végtermék sokkal egyedibb ízű és textúrájú lesz.
A Nikka portfólió jeles tagja még két olyan single malt, amely a két lepárlót jelképezi. A Yoichi Single Malt a Yoichi lepárló autentikus, tengeri karakterét foglalja magában: egyszerre füstös és gyümölcsös. A Miyagikyo Single Malt ezzel szemben egy könnyed, virágos whisky, amely ex-sherryhordóban érlelődött igazán elegánssá.
Koktélrecept:
Nikka Days Highball
Tippek a tökéletes Highball koktélhoz:
1. Hűtsük le előre a poharat hűtőben vagy jéggel és vízzel feltöltve.
2. Fontos, hogy jó minőségű és inkább nagyobb méretű kockajeget használjunk, elkerülve az ital túlzott felhígulását.
3. A szódát a pohár oldalán csorgassuk bele a pohárba, hogy megmaradjon az ital szénsavassága.
4. Amikor a whisky és a szóda is a pohárban van, nincs szükség sok keverésre, egy fél fordulat/keverés bőven elegendő.
Hozzávalók:
• 50 ml Nikka Days whisky
• 100 ml szódavíz
Pohár: Highball pohár
Jég: jó minőségű, nagy kockajég
Díszítés: citromhéj
Elkészítés:
Töltsünk meg egy poharat kockajéggel. Öntsük rá a jégre a Nikka Days whiskyt. Keverjük meg egy bárkanállal. Csorgassuk bele a szódát óvatosan a pohár oldalán a pohárba. Egy fél fordulattal keverjük meg az italt. Díszítsük egy citromhéj szelettel.