Blog

Négyórányi „tömény” élmény a Whisky Show-n

Egyik kedves Whisky Show-rajongónk egy személyes írással hozza vissza számunkra a Whisky Show hangulatát. Fogadjátok szeretettel.

Persze, remek program az is, ha az ember otthon tölt magának egy finom whiskyt – füstöset, nyilván -, majd leül a fotelbe egy izgalmas könyv mellé, és olvasás közben azt kortyolgatja. De elegáns helyen, jó társaságban, szakértő kínálás mellett megkóstolni többfélét..., na, az az igazi.

10. Whisky Show

Ezért vártam idén is a Whisky Show-t – tavaly ilyenkor komoly elvonási tüneteim voltak, miután a pandémia miatt elmaradt –, biztos voltam ugyanis benne, hogy megint akkora élmény lesz, mint az elmúlt években. Nem akkora lett, nagyobb, főleg ahogy telt-múlt az idő, délutánból este lett.

A Corinthia Hotel kitűnő díszletet ad egy ilyen eseménynek, szívesen sétálgattam pohárral a kezemben egyik exkluzív teremből a másikba. Legszívesebben az összes stand összes párlatát megkóstoltam volna, de ez nyilvánvalóan képtelenség, ám érdemes törekedni rá. Ám mindegyikre vetettem egy-egy pillantást, jó volt nézni az ízlésesen berendezett pultokat, az egymás mellett katonás rendben sorakozó csábító palackokat, s megálltam hallgatódzni, amikor azt láttam, hogy az „ízmester” előadást tart.

Loch Lomond

Imádok különböző, számomra ismeretlen italokkal megismerkedni, de amelyek megtetszenek, azokhoz ragaszkodom ilyen alkalmakkor is. Örök szerelmem a Lagavulin 16, de felkéredzkedett a dobogó második fokára a tőzeges Loch Lomond, amely egy Glasgow melletti tó nevét viseli. Jártam azon a környéken, de a lepárlóba nem jutottam el – a velem lévő kislányom hiába megértő, ő még ezt nem értékelte volna –, fájdalomdíj gyanánt azonban vettem egy üveggel. Azóta gyakran töltjük együtt az estét, ezért a Whisky Show-n is vele kezdtem, utána Kavalannal, Smokeheaddel, Arrannal folytattam.

 

A WhiskyNet standja a Whisky Show-n

Utána a partnerem kívánságára több koktélt ittunk, ha ő megtette a kedvemért, hogy kemény, férfias italokat kóstol, akkor nekem is be kellett vállalnom a lágyabb, nőieseket, így a fair. Alapvetően idegenkedem ezektől, szentségtörésnek tartom, hogy remek párlatokat „elrontanak” mindenféle szirupokkal, üdítőitalokkal, jéggel. De egy barátom elmagyarázta, hogy rosszul közelítem meg a dolgokat – nem ez az egyetlen eset… –, azt mondta, a finom whisky, rum, gin és a többi ilyenkor egy másfajta, remek ital alapanyagául szolgál, úgy kell felfogni, mint amikor paprikáskrumplit csinál az ember a csabai kolbászból. Lehet, hogy igaza van.

 

Masterclass

Két koktél édeskés, a harmadik kissé fanyar volt – a nevüket azért nem jegyeztem meg –, könnyen legördültek, hiszen az ilyenek itatják magukat. S azt sem mondanám, hogy nem estek jól, el is kezdtem nézni a netet, hol lehet a készítésükhöz szükséges eszközöket beszerezni. Hiszen, ha minden igaz, lesznek még meleg nyári esték, s addigra megtanulom, hogy mikor kell rázni és mikor keverni. S addig kísérletezek, amíg megtalálom a számomra ideális „A koktélt”.

A nyár után pedig jön majd az ősz, s remélhetőleg jön a Whisky Show 2022 is.

 

Írta: B. Csaba

Fotó: Miklós Tamás