Blog | Vodka

Moskovskaya vodka: palackba zárt évszázados orosz hagyomány

A Moskovskaya az egyik legrégebbi múltra visszatekintő, prémium orosz vodkamárka, amely kiválóan alkalmazkodik a modern kor igényeihez is.

Az aranyló kalászok titkai

A korábbi évszázadokban sok országban sok mindennel próbálkoztak a vodkakészítés terén – valljuk be, több, kevesebb sikerrel.

A Moskovskaya vodka klasszikus orosz módszer alapján hagyományos alapanyagok felhasználásával – csak és kizárólag – búzából készül. A kiváló vodkához, kiváló alapanyag szükséges, így a búza is elsőosztályú minőségű, amire kényesen figyelnek. Karakterében a tisztaság és a lágyság dominál, miközben egy igen komplex, sokoldalú vodka, amely önmagában és koktélok formájában is kiváló.
 

A Moskovskaya erjesztőkádjai

Kristálytiszta artézi víz és háromszoros lepárlás 

A lepárolni szánt alapot tisztított artézi kútvízzel elegyítik és háromszor desztillálják, ennek az eljárásnak köszönheti a Moskovskaya sima vodka jellegét. Ezután – az orosz előírásoknak megfelelően – artézi vízzel hígítják vissza a megfelelő alkoholfokra, és intenzív, háromlépcsős szűrési folyamatnak vetik alá, amely kvarc-homokot, faszenet és kvarcot tartalmaz. 

Egy kis vodkatörténelem, amelybe még az orosz cár is beleszólt

A Moskovskaya egyik legrégebbi vodkamárka, amelyet még Orosz Birodalom kormánya szabadalmaztatta több mint 100 éve, egészen pontosan 1894-ben. A receptet M. Kucherov dolgozta ki. 1900-ban kezdték meg a Moskovskaya gyártását a moszkvai Riga State Vodka Warehouse 1. számú épületében, és elmondhatjuk, hogy az oroszok igen hűek a gyökereikhez, hiszen a vodkatermelés mind a mai napig ott zajlik. A gyártás után nem volt szükség 10 évre sem, és a Moskovskaya  vodka 1902–re már mainstream vodkává nőtte ki magát: ennek köszönhetően adta az orosz cár az „Osobaya” nevet az italnak, amely egyfajta kiváló minősítést takar. Érdekesség, hogy ha figyelmesen megnézzük a vodka címkéjét, ma is minden palackon felfedezhetjük ezt a minősítést. Az I. világháború alatt a vodka termelése leállt, de 1938-ban töretlen népszerűséggel indult újra. Sokan nem tudják, de a krónikához hozzátartozik, hogy a II. világháború végén, a híres Vörös téri katonai felvonuláson minden katona két üveg Moskovskaya vodkát kapott ajándékba a győzelmi ünnephez. 

A mainstream vodka térhódítása

Az 1960-as, ’70-es, ’80-as években a Szovjetunió vezető vodkamárkájává vált, és egyre népszerűbb lett a fiatalok körében a környező európai országokban is. Mindig is hű maradt a tradicionálisan minimalista előállítási metódusokhoz, „visszautasítva” a kifinomultabb technikákat és ízesítések térhódítását. Az 1900-as években megnyílt a kapu a világszintű terjeszkedés előtt, majd a 2000-es évek üzleti fejlődésének felgyorsulása új lehetőségeket kínált az erős piaci pozíciók kiépítésére a volt Szovjetunión kívül is. 2012-ben a Moskovskaya megjelenését modernizálták, annak érdekében, hogy jobban kommunikálhassák a mai fogyasztók felé, hogy kik ők, és hogy hűek maradtak autentikus gyökereikhez is. 

Moskovskaya Pink - Málna & Lime

Moskovskaya - ízkavalkád a vodkáspalackban

2019-ben újabb nagy mérföldkő érkezett el a cég történetében, ugyanis megkezdték – infúziós technikával előállított – ízesített vodkáik előállítását, valamint koktélreceptek megalkotását, hogy megfelelhessenek a modern kor elvárásainak, igényeinek.
A Pink kiadás az innovatív válasz a népszerű rózsaszín gintrendre. Egyedülálló, lágy profilja a frissítő málnának, a friss lime-nak és egy kis borókának köszönhető. Ajánljuk jégre töltve kevés tonikkal, citromkarikákkal, vagy bogyós gyümölcsökkel díszítve.