Skót whisky | Blog
A tapasztalt whiskyrajongók tudják, hogy egy palack whiskynek igen borsos ára is lehet, miközben léteznek olyan kiadások, amelyek néhány ezer forintért is megszerezhetők. Mi adja vajon ezt a tetemes árkülönbséget?
A whiskyk körében is igaz az az örök elv, hogy a jó és kiváló minőség mindig drágább, mint a silányabb. A whiskyfogyasztás és a whisky iránti érdeklődés – bátran mondhatjuk – reneszánszát éli. Ezért az utóbbi években iszonyatosan megnőtt a kereslet az évjáratos és a korosabb whiskyk iránt. Ez a trend a világban és ebbe bele kell törődnünk. Ezt a hihetetlen igényt már a tetemes mennyiségű lepárló sem tudja mindig kielégíteni.
A világ számos országában gyártanak whiskyt, de kétségtelen a legjelentősebb whiskygyártó országok közé tartozik Skócia, Írország, Egyesült Államok, de Japán és Tajvan is kiváló nedűket alkot.
A whisky minőségét, karakterét és ebből kifolyólag az árát is számos tényező befolyásolja. A whisky karakterét nagyban meghatározza a készítéshez használt összetevők (árpa, víz) minősége, az érleléshez szánt hordó típusa, no és persze a whiskygyártás leghosszabb, legidőigényesebb fázisa, az érlelési idő.
Port Ellen 1980-2015 Gordon&MacPhail (0,7 l, 46%)
A skótok az érleléshez használt tölgyfahordókat használnak, de természetesen léteznek különleges finiselések is. Jól érzékelteti a tetemes eltérést a használt bourbonhordó és a sherryhordó közti árkülönbség: az előbbi ára átlagosan 40 USA dollár, az utóbbi pedig 400 dollárba kerül. Tehát tízszeres a különbség e két hordótípus között. A különleges hordók még drágábbak.
Banff 1966 Gordon&MacPhail (0,7 l, 45,2%)
A whisky érlelése során a hordó dongáiból szívja ki a legtöbb aromát, ízjegyet, és ettől kapja gyönyörű színét is. Minél kisebb a hordó, annál jobban érintkezik a párlat a fával, és minél több időt tölt a hordóban, annál inkább karakteresebb lesz az ital. Igen ám, de hosszú érlelés során – mivel a fahordó „lélegzik” – jelentős mennyiségű whisky párolog el a hordókból. Ezt nevezik az angyalok jussának (angel’s share), amit természetesen már nem lehet eladni. A skótok viszont úgy vannak vele, hogy amíg a whiskyjük a hordóban pihen, az angyalok vigyáznak rá, ennek pedig ára van…
Ballantine's 40 éves (0,7 l, 43%)
Az sem mindegy, hogy hol érlelik a whiskyt, ugyanis a levegővel való érintkezés is hatással van a készülő ital aromavilágára. Például a tenger sós levegője, illata „átvándorol” a whiskybe azoknál a lepárlóknál, ahol az érlelőházak a tengerhez közel fekszenek.
A másik tényező, ami megdrágíthat egy palack whiskyt, az az életkora. Gondoljunk csak bele, vannak például 18, 22, 25, 30, 40 éves whiskyk: ez azt jelenti, hogy ilyen hosszú ideig nem nyúlhatnak hozzá, tehát ez egy hosszú távú befektetés. Létezik több olyan whiskykiadás is, amelynek a hasznát nem maga a készítője élvezi, hanem csupán a következő generáció.
A nagyon különleges érlelések, finiselések, különleges kiadások (születésnapi, évfordulós) általában kis tételben készülnek, ezek mind-mind egyedi ritkaságok, úgy, mint a már bezárt lepárlók (Brora, Littlemill, stb.) megmaradt készleteiből történő palackozások is, vagy a kicsi kézműveslepárlók tételei. Ezek a kiadások a (megszállott) whiskygyűjtők célpontjai. Ezen palackozások árai a csillagos egekbe is szökhetnek.
Chivas Regal The Icon (0,7 l, 43%)
Végső soron megállapítható, hogy a whiskygyártás alapos gondossággal zajló hosszú folyamatába fektetett rengeteg idő, know-how, pénz és energia realizálódik egy-egy palack whisky árában.
Egy kiváló minőségű prémium whiskyt kitölteni a poharadba és megízlelni azt, egyfajta rang, amelyet nem minden pillanatban él át az ember. Nézz körül a zavarbeejtően sokrétű kínálatuk között, és ha eltévedsz a whiskyk útvesztőjében, bátran kérj tanácsot, szívesen segítünk!
Csak érdekességképpen néhány whiskyár, ahol igen-igen mélyre kell a zsebünkbe nyúlni:
Gordon & MacPhail: Mortlach Scotch single malt 75 éves (£20,000)
Highland Park 50 Year Old Single Malt ($17,500)
Dalmore 64 Trinitas ($160,000)