Blog | Whisky

Mit rejt a whisky címkéje?

Jó tisztában lenni azzal, hogy a palackok címkéjén található számok és kifejezések mit is takarnak.

Ha tisztában vagyunk a whiskys palackokon virító címkék szövegeinek és számainak jelentésével, akkor lényegesen közelebb jutottunk ahhoz, hogy megállapíthassuk, milyen típusú italt tartunk a kezünkben.

 

Persze a profiknak ez nem okoz gondot, de a kezdők vagy a szárnyaikat csak most próbálgató whiskykedvelők biztosan találnak néhány hasznos információt az alábbi magyarázatokban.

casks strength: hordóerősségű whisky. A hordóerősség annyit tesz, hogy palackozás előtt egyáltalán nem hígították fel a párlatot. Megmaradt eredeti valójában.

alkoholtartalom: azt mutatja, hogy az adott palackban lévő whisky milyen alkoholfokkal rendelkezik.

vintage: évjáratot takar, ami azt jelenti, hogy az italt abban az évben párolták le.

 

year: azt mutatja meg, hogy hány éves a whisky. Figyelem, a lepalackozott ital az üvegben már nem érik tovább. Tehát, ha valaki vásárol egy 20 éves whiskyt, az 10 év múlva nem lesz 30 éves ital.

blended: kevert whisky, különböző whiskyk keveréséből megalkotott whisky. A skót whiskyk esetében maláta- és gabonawhiskyk keverésével készülnek a blended whiskyk.

 

single cask: egyhordós kiadás annyit tesz, hogy az éppen aktuális palackozást kizárólag egy hordóból töltik. Ettől sokkal zamatosabb és nem utolsó sorban teljesen egyedi palackozást kapunk. Az ilyen palackok páratlan ízélményük mellet a gyűjtők nagy kedvencei.

small batch: a single cask „kistestvére” a small batch, amely egy válogatott hordós kiadás. Ugyan nemcsak egy hordót palackoznak le, de azt a kevés (small) mennyiséget, amellyel dolgoznak, nagyon nagy gonddal és szakértelemmel válogatják, így a small batch kiadások is egyediek és zamatosak lesznek. Az ír whiskey-k között az egyik legnépszerűbb a Teeling small batch whiskey-je.

 „non chill filtered”: nem hűtve szűrt A kész párlatot szobahőmérsékleten, s nem hűtve szűrik. A nagyobb koncentrációban visszamaradt szárazanyag-tartalom sokkal több ízt tartalmaz, viszont hűtés hatására az ital opálosodik.

finish: Az érlelés utolsó szakaszában a whiskyt meghatározott időre (például 6, 12 hónap, de lehet akár hosszabb időszak is) áttöltik egy más típusú hordóba, hogy annak a hordótípusnak az ízjegyeivel is gazdagodjon az ital.

peaty: tőzeges, füstös ízű whisky

 

 

 

bourbon: Minden bourbon amerikai whiskey, de nem minden amerikai whiskey, bourbon whiskey. A bourbon whiskey a nevét a Kentucky állambeli  Bourbon megyéről kapta.

Fogyasszuk is bármelyik típusú whiskyt, az az ideális, ha az ital szobahőmérsékletű. A skótok általában tisztán isszák vagy néhány csepp vízzel, amely még jobban kinyitja az aromákat. A jég viszont kissé „eltompítja” az ízeket.

Slaite!