Blog | Rum

Mit kell tudnod a Hampden rumról?

Bizonyára többször találkoztál oldalainkon a Hampden rummal. De mit is kell tudni róla, miért érdemes megkóstolni? Mutatjuk.

A rumokat egy elterjedt rendszer szerint osztályozzuk mi is. Ez a felosztás spanyol, angol és francia stílusú kategóriákba sorolja a rumokat. A spanyol stílus az édesebb, főként melasz alapú, kedveltebb rumokról szól, az angol stílus a karakteres, aromás, komplex rumokról, míg a francia a tiszta cukornádlé lepárlásával készülő, eredetvédett agricole rumokat foglalja magába. Nem feltétlenül jó mindig mindent kategorizálni, de ez jó fogódzkodót ad, ha a rumok világában kezdesz kalandozni.

A Hampden rum Jamaicán készül, a fentiek közül az angol stílushoz sorolható rum.

A Hampden Estate több évszázados múltra tekint vissza, hiszen 1753-ban a skót származású Stirling család alapította a gazdaságot. Már a kezdetektől fogva termesztettek cukornádat és gyártottak rumot is, amit aztán Angliába és Skóciába exportáltak. 1852-ben a céget George McFarquhar Lawson vásárolta meg és ő volt az, aki kifejlesztette a Trelawny-módszert, amivel gazdag aromájú, magas észtertartalmú rumokat tudtak készíteni. A lepárló és az ültetvény 2002-ig a Lawson család tulajdonában maradt, mígnem eladták egy helyi cégnek. A cukornádtermelést 2003-ban hagyták abba, így csak a lepárló maradt. 2009-ben egy másik cég, az Everglades Farm vásárolta meg a jamaicai államtól.

Trelawny, a „terroir”

Jamaica ezen régiója nem véletlenül viseli a „The grand cru of rum” nevet. Száz évvel ezelőtt 23 lepárló működött ezen a vidéken, de a korai 19. században száznál is több cukornád-ültetvény volt errefelé, saját lepárlókkal. A terület trópusi erdőkkel borított, termékeny része a szigetnek.
A Hampden volt az, amely sajátos technikát fejlesztett ki a magas észtertartalmú, komplex rumok előállításához, amit később más, helyi lepárlók is átvettek.

Ez 5 alappillérre épül:
-    saját forrásvíz, melyet a környékről pumpálnak a lepárlóba
-    vadélesztős fermentáció akár 8-15 napig (a whiskynél általában 3-7 nap)
-    kizárólag hagyományos réz lepárlóüst használata
-    100%-ban trópusi érlelés (a forró klímán sokkal gyorsabban érlelődnek a párlatok)
-    nincs hozzáadott cukor, nincs színezék

Mindezek együttvéve adják a Hampden különleges karakterisztikáját, ami rabul fog ejteni, ha eddig is kedvelted az angol stílusú rumokat.

De mik azok az észterek?

Anélkül, hogy elmerülnénk a kemény kémiában, annyit kell tudni, hogy az észterek olyan vegyületek, amelyek savak és alkoholok reakciójából keletkeznek a fermentáció során. Többek között ezek adják azokat az illatokat, aromákat, amiket kóstolás közben észlelsz. A Hampden rum többféle, különböző észtertartalmú alaprum házasításából áll össze.

A fentiek ismeretében megdöbbentő, de a Hampden rum legelső, saját név alatt kiadott palackozására 2018-ig kellett várni. Kínálatunkban az alap 8 éves verzió – amely a trópusi érlelésnek köszönhetően jóval többnek tűnik – és a magas alkoholtartalmú Overproof elérhető, de a vállalkozó kedvű kísérletezők megkóstolhatják érleletlen formában is. Miért ne próbálhatnál ki valami újat?

Mindkét kiadás kóstolható a GoodSpirit Whisky & Cocktail barban is!

cím: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 7.