Skót lepárlók

MILTONDUFF

Kiejtés: {mill-ton-DUFF} Régió: Speyside Alapítva: 1824

A Speyside északi részén elterülő Elgin városának környéke egykoron az illegális lepárlók valóságos paradicsoma volt, és a régióban ma látható üzemek szinte mindegyike régi zugfőzdék örököse. A várostól nem messze található festői lepárló a hősidőkben még Milton néven volt ismert, de miután a Duff-család megvette a területet, a lepárló cégérére is odabiggyesztették a jól csengő nevet.

A Miltonduff  lepárlót alapító Andrew Pearey és Donald Bain, a Black patak partján, egy régi malom helyén húzta fel az épületeket, és hogy a helyválasztás tökéletesen sikerült, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szomszédos Pluscarden bencés apátság papja állítólag meg is szentelte a vizet adó patakot. Nos, azt nem tudhatjuk, hogy végül felsőbb erők is besegítettek-e a főzde életében, de a Miltonduff lepárló mára Speyside egyik legnagyobb, évente 5,5 millió liter tiszta szeszt produkáló whiskygyárává nőtte ki magát.

 

Miltonduff ugyanakkor a fejlesztések területén is többször bizonyított. Skóciában itt szerelték fel először azokat a speciális szellőztető berendezéseket, amelyek a fermentálás során keletkező káros széndioxid eltávolításáért felelnek, és amelyeket később országszerte bevezettek. A hatvanas években kísérleti jelleggel két Lomond-üstöt is beüzemeltek, de azok ma már nem működnek, így a bennük készült, Mosstowie néven forgalomba hozott különleges főzeteket ma igazi ritkaságként vadásszák a malt-fanatikusok.

 

A Miltonduff single malt italát az Allied Caledonian Malts sorozatába is beválogatták, de a főzde kiváló párlatai a keverők toplistáján is ott vannak, így ma olyan blendekben szerepelnek, mint a Ballantine’s, a Teacher’s vagy az Old Smuggler.