Blog

Mik ezek a furcsa befőttesüvegek?

A szemfüles vásárlóinknak már feltűnhettek a WhiskyNet portfóliójában bizonyos furcsa befőttesüvegek, amelyeknek egyébként semmi közük a befőtthöz. De mit is rejtenek ezek a szokatlan formájú üvegek? Ennek járunk most utána…

Kezdjük az elején: tisztázzuk, mi is az az Ole Smoky Moonshine

Ha röviden szeretnénk válaszolni erre a kérdésre, akkor azt mondanánk, hogy egy érleletlen, gabonaalapú párlat, amelynek története Tennessee állam első őslakosainak megjelenésével kezdődött.

Kicsit hosszabban kiegészítve a fentieket: az Ole Smoky Moonshine  ma már egy törvényileg elismert és bejegyzett italkategória az Egyesült Államokban (Tennessee állam). Egy olyan gabonaalapú, érleletlen párlat, amely a whisky alappárlatához nagyon hasonló aromajegyekkel bír, de ezt az italt változatos módon ízesíthetik is. Mivel az italt semmilyen érlelési folyamatnak nem vetik alá, így nem nevezhetjük whiskynek.

Az Ole Smoky Moonshine, mint „illegális ital”
Korábban az Ole Smoky Moonshine rendkívül népszerű volt a szesztilalom korszakában, hiszen gyorsan elő lehetett állítani és el lehetett adni, mivel nem kellett évekig hordóban érlelni.  Elsősorban Tennessee hátsó erdeiben készítették, fő összetevője pedig a kukoricacefre volt.

Hol készül az Ole Smoky Moonshine?
Ma már az Ole Smoky Moonshine-t Tennessee államban, a Great Smoky Mountains Nemzeti Park szomszédságában található – a mindössze pár ezer főt számláló – festői Gatlinburg településen készítik. Az első fehérek letelepedése óta készítik itt ezt az italt. Érdekesség, hogy kizárólag csak Tennessee állam törvényeinek megváltoztatásával tudtak belekezdeni az engedélyezett szeszfőzésbe. A Moonshine elnevezés abból a hagyományból származik, hogy a párlatot eredetileg zugfőzésként éjszaka, a Hold fénye mellett készítették, elkerülve ezzel a lebukást. A 21. század első évtizedeiben a lepárló elkezdte készíteni és értékesíteni a Moonshine saját újszerű változatait, köztük számos ízesített fajtát is. További érdekesség, hogy a 2009-ben alapított vállalat azóta a világ egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb szeszfőzdéje lett, évente több mint 4,5 millió látogatóval.

100 éves receptúra

Az Original kiadás a százéves recept alapján készül, minden további változtatás nélkül. Sokak által igen kedvelt ital. Különleges, befőttesüveget idéző palackozása is az egyedi italkategóriára hívja fel a figyelmet, valamint az otthon készült termékek zamatát hivatott megidézni.


Az Ole Smoky Moonshine gyártása

Az Ole Smoky Moonshine elkészítése gyors, összetett folyamat. Először a kukoricát Tennessee hegyvidéki vízben főzik, ami a kukoricában lévő keményítőt egyszerű cukrokká alakítja át. Ezután a keveréket kissé hűtik, és hozzáadják a különleges gabonafélék keverékét. Ezekből a magvakból származó enzimek tovább fokozzák a cukorképződést. A főzetet ezután 75 °C-ra állítják be, és élesztőt adnak hozzá, majd a keveréket tartályokba töltik, és három napig erjesztik.  Ha a cefre erjedése befejeződött, lepárolják.

Az Ole Smoky Moonshine palackozások a WhiskyNetnél.