Ír lepárlók

MIDLETON

Régió Cork - Munster Alapítva: 1825 Tulajdonos: Irish Distillers Group (Diageo)

 

Az Írország déli partvidékén, Cork megyében fekvő Midleton városka mellett találhatjuk meg az eredetileg 1825-ben alapított azonos nevű lepárló ódon – jelenleg étteremként és látogatócentrumként funkcionáló – épületét, annak szomszédságában pedig 1975 óta működő fiatalabb testvérét, amely ma a szigetország egyik legnagyobb lepárlójaként ontja magából a több tucat különféle finom whiskey-t.

Az új üzem megnyitásáig, majd 150 éven át Midletonban működött a világ legnagyobb főzőüstje, melyben annak idején nem kevesebb, mint 153 ezer liter cefre főtt egyszerre, és bár a Nagy Üst ma már csak múzeumi emlék, a lepárló réztartályai ma is a világ leghatalmasabbjai közé tartoznak. Szükség is lehet rájuk, hiszen Midletonban ma is minden whiskey csakis hagyományos eljárással, tehát főzőüstben készül. A négy főzőüstből kettő az első lepárláskor, a másik kettő a második és a harmadik lepárlás során dolgozik, és az alkotómunka során minden egyes lepárlás végtermékét fel is használják, ennek köszönhetően pedig a cég hihetetlenül széles portfóliójában elsősorban a kifejezetten könnyű italok találhatók.

Míg a főzőedényekben általában malátázott és nyers árpa keveréke rotyog, addig a szintén jókorára nőtt oszlopüstökben kukoricaalapú gabonapárlatok főnek, így biztosítva a Midletonból kikerülő kiváló kevertek másik fontos alapanyagát.

 

Midleton több tízezer hordót számláló 25 tárlóháza a különféle whiskey-k egészen elképesztő választékának ad otthont. A cég két legismertebb terméke az egykor még híres lepárlóként számontartott, ma már „csak” a világ legnépszerűbb ír márkájaként ismert Jameson, valamint a hasonlóan jónevű Tullamore Dew és az inkább csak Írországban ismert Red Breast, Powers, Green Spot.

A jól bevált nevek mellett pedig olyan – sokszor nehezen beszerezhető – finomságok készülnek itt, mint a kellemesen száraz Hewitt’s, az erősen malátás Murphy’s, a gabonás Dunphy’s, a megyéről elnevezett Cork vagy a különféle hordós érlelések keveréséből született Erin Go Bragh, melynek még nevéből is a szigetlakók büszkesége köszön vissza: „Írország mindörökké!”