Egyesült Államok lepárlói

MAKER'S MARK

Régió: Kentucky - Loretto Alapítva: 1805 Tulajdonos: Fortune Brands

 

A Kentucky állambeli Loretto városa egy igazi bourbon-különlegességnek szolgál otthonául. A Hardin-patak mentén elterülő Star Hill farmon immár több mint kétszáz éve készítenek whiskey-t, de a főzde aranykora csak a múlt század ötvenes éveiben, a Samuels-család érkeztével vette kezdetét.

 

A közeli Deatsville lakosa, Taylor William Samuels az első skót-ír bevándorlók örököseként természetesen a lepárlás tudományát is a vérében hordozta, így senkit sem lepett meg, amikor a 19-ik század elején előállt családi receptjével, amit majd másfél évszázadon át csendben és komolyabb sikerek nélkül főzögettek leszármazottai. Amikor azonban 1950-ben az örökösök eladták főzdéjüket, a család néhány lelkesebb tagja sehogy sem akart beletörődni, hogy a többiek elkótyavetyélik a családi örökséget, ezért maguk kezdték továbbfejleszteni az ősi receptet.

 

A cél egy velejéig skót-ír párlat elkészítése volt, amely a bourbon kategóriába menti át a régi skót-ír hagyományokat és ízeket. Bill Samuels hosszas kísérletezgetés és keresgélés után végül nem csak a kukoricán, téli búzán és malátázott árpán alapuló tökéletes receptet lelte meg, de Loretto városában egy akkoriban éppen kihasználatlanul álló lepárló üzemet is talált. Míg Samuels a gyártási technológia tökéletesítésén dolgozott, addig felesége, Marge a korabeli marketing trükkjeit bevetve teljesen újraértelmezte a palackozás fogalmát. A Maker’s Mark (a gyártó kézjegye) márkanévvel, valamint a palackok nyakára folyatott vörös viaszpecséttel, és a címkén azóta is ott díszelgő Bill Samuels szignóval egyszer és mindenkorra bebiztosította a (hagyománytiszteletből „e” nélkül) whisky néven forgalmazott bourbon sikerét.

 

A 2005-ben az Allied Domeq világcégtől a Fortune Brands tulajdonába került Maker’s Mark éveken át a „drágának tûnik, és az is…” szlogennel forgalmazta vaníliásan-karamellásan édeskés, meglepően karakteres és egységes ízvilágú italát, melynek titka a gyártás során használt különleges eljárásokban rejlik. Az évről évre továbbfejlesztett recept mellett a gyártó a tárolás során különösen nagy figyelmet fordít az egyensúlyra, ezért a tárlóházakban fekvő hordókat rendszeresen ide-oda pakolják, hogy a bennük pihenő párlatok megfelelően keveredjenek. A palackozás során nem kötik magukat szigorú kormeghatározáshoz, hanem – a törvény szerint előírt két év leteltével – a hordók tartalmát akkor öntik üvegbe, amikor a lepárlómester úgy ítéli meg, hogy a párlat „kész” van.    

 

A Maker’s Mark lepárló nemrégiben jókora bővítésekkel járó fejlesztésen esett át, melynek keretében 2004-ben megnyitotta kapuit a Fourth Street Live! nevû látogatócentrum. Itt a vendégek nem csak e különleges bourbon történetét és készítésének fortélyait ismerhetik meg, de akár saját palackozást is készíthetnek maguknak, amit aztán a központhoz tartozó első osztályú étteremben falatozva kortyolhatnak el.