Skót whisky | Blog

Májusi aranyeső a GlenAllachie számára

A San Francisco World Spirit Awardson a skót GlenAllachie valósággal tarolt a mezőnyben. Fontos díjakat nyert, köztük több dupla aranyat is.

A speyside-i GlenAllachie lepárló 1968-ban kezdte meg működését. Három millió literes éves kapacitással állított elő tipikus speyside-i jegyekben gazdag whiskyt. Függetlenségét azonban nem tudta megőrizni, így az évtizedek során whiskyjei nagyrészt a Chivas/Pernod által forgalmazott blendekbe vándoroltak, illetve független palackozók kiadásaiban kóstolhattuk.

A GlenAllachie esetén fontos megemlítenünk Billy Walkert, aki az egyik legnagyobb név a whiskyszakmában. Több mint ötven év tapasztalatával a háta mögött olyan lepárlók sikerei fűződnek a nevéhez, mint a Benriach, Glendronach és Glanglassaugh. Jelenleg ő a GlenAllachie lepárló tulajdonosa. Elképesztő tudásának és tapasztalatának köszönhetően biztos kézzel nyúl a változatos hordótípushoz.

A GlenAllachie nemrég átesett egy dizájnváltozáson, a díjak már az új dizájnos csomagolásról készültek. A WhiskyNet kínálatában is hamarosan elérhetők lesznek ezek a whiskyk az új csomagolásban.

GlenAllachie 15 éves (0,7L / 46%) - DOUBLE GOLD
A 2018-ban megjelent alapsor 15 éves single maltja. Ez az ital "a drágakő a koronánkon" – említik ez az italt honlapjukon, és ezzel kiválóan be is pozicionálták ezt az italt.  Billy Walker szerint az az igazi GlenAllachie-DNS megtestesítője: a sherryhordós érlelés és a GlenAllachie párlatkarakterének tökéletes egyensúlya. Természetes színű, szűrés nélküli, 46%-on palackozva.

GlenAllachie 12 éves (0,7L / 46%) - DOUBLE GOLD
A 12 éves kiadás az alapsor szíve, lelke. A legjobb hordókból lett válogatva, Pedro Ximenez, Oloroso és új tölgyfahordós érlelések. Ez a palackozás is dupla aranyérmet nyert.

Meikle Toir The Chinquapin 5 éves (0,7L / 48%)  - DOUBLE GOLD
A „The Chinquapin” kiadás 35 ppm füsterősségű friss párlatát lepárlás után, Missouri államból származó szűz Chinquapin (Quercus muehlenbergii) tölgyfahordókban érlelték minimum 5 évig, majd színezés, és hűtve szűrés nélkül palackozták 48%-on. A ritkán használt típusú szűz tölgyfahordó a kellemes tőzegességet pörkölt dió, és téli fűszerek ízeivel egészíti ki. Ha megkóstolód, mélyen az emlékezetedbe vésődik.

Meikle Toir The Sherry 5 éves (0,7L / 48%) - GOLD
A „The Sherry” kiadás friss, 35 ppm füsterősségű párlatát lepárlás után ex-Oloroso-, és Pedro Ximénez sherryhordókban érlelték, minimum 5 évig, majd színezés és hűtve szűrés nélkül palackozzák 48%-on. A sherryhordók a kellemes tőzegességet aszalt gyümölcsök, és dió ízjegyeivel egészítik ki.


Billy Walkernek régi álma volt, hogy a klasszikus speyside-i ízvilágot a tőzeges whiskyk komplexitásával ötvözze. Álma, a Meikle Tóir (ejtsd: „ míkl tór”), avagy „nagy törekvés” single maltjaiban vált valóra. Az ezekhez felhasznált árpát malátázás után az aberdeenshire-i St. Fergus tőzegmezőkről származó tőzeg füstjével szárítják ki, amely jellegzetes, édeskés füstösséget kölcsönöz az italnak.

2024. májusában akciós GlenAllachie whiskyk

GlenAllachie 8 éves Scottish Virgin Oak Finish (0,7L / 48%)

GlenAllachie 12 éves (0,7L / 46%)

GlenAllachie 15 éves (0,7L / 46%)

ÖSSZES GLENALLACHIE A WHISKYNET KÍNÁLATÁBAN