Egyéb lepárlók

MACKMYRA

Kiejtés: {mek-Mira} Régió: Svédország Alapítva: 1999 Tulajdonos: Mackmyra

 

A malt whisky „svédül”!

Még a legelvetemültebb skót whiskyrajongó is elismerheti, hogy Írországban, az Egyesült Államokban vagy Japánban is „előfordulnak” egészen tisztességes whiskyk. Viszont azt már kevesen tudják, hogy ma már Svédországban is igen kiváló whiskyk készülnek.

Svédországban az EU csatlakozás teremtette meg a magántulajdonú alkohol lepárlás  jogszabályi feltételeit. Korábban ezt a meglehetősen szigorú svéd alkoholszabályozás nem tette lehetővé. A 80-as 90-es évek skót single malt expanziója pedig több vállalkozót is rádöbbentett arra, hogy a Svédországban elfogyasztott minden csepp whisky külföldről származik, márpedig az ország éghajlata és a whisky iránti kereslete igencsak alkalmas saját, hazai whisky előállításához. Ennek eredményeként az ezredforduló táján többen is whisky előállításába fogtak Svédországban, amelyek közül a Mackmyra lepárló tûnik a legígéretesebb próbálkozásnak.

A lepárló alig 10 éves történetét megismerve az ember egy roppant érdekes folyamatba nyer betekintést. Az alapító nyolcak – egy egyetemi baráti társaságról van szó – azt az igen felelősségteljes, de ugyanakkor nagyon szép feladatot vállalták magukra, hogy úgymond a semmiből hozzák létre és alkossák meg a svéd whiskyt. 

 

Természetesen az inspirációt a skót single malt-ok adták - több lepárlót is felkerestek tanulmányozás céljából - mégis a legfontosabbnak azt tartották, hogy olyan kiváló minőségû whiskyt hozzanak létre, amelyben híven tükröződik a svéd szellemi örökség és amely ezáltal sajátos nemzeti karakterrel is bír. A mindössze 100 liter kapacitású rézüsttel felszerelt kísérleti lepárlójukban kezdték el a whisky előállításnak folyamatát, amelynek során több, mint 150 fajta receptet próbáltak ki. Mindeközben például rájöttek arra is, hogy az egyes lepárlásokat érdemes a Skóciában szokásos bourbon hordóknál jóval kisebb 30 literes hordókba tölteni. Egy-egy lepárlás alkalmával ugyanis a 100 literes üstből 30 liter whiskyt tudtak lepárolni, a kísérletezgetések során pedig fontos volt, hogy megkülönböztessék egymástól az egyes párlatokat. Mindamellett a kisebb hordóban gyorsabban is érik a whisky, mivel nagyobb felületen érintkezik a hordóval.

 

 

Az állhatatos munkának és az újításoknak köszönhetően már a viszonylag fiatal párlataik is igen nagy sikert arattak. Első palackozásaikat pillanatok alatt elkapkodták a polcokról (Svédországban például szó szerint sorban álltak az emberek és egy óra alatt elfogyott az összes palack) és a szaksajtóban is nagy visszhangja volt a whiskynek. Jim Murray például a „legjobb kontinensről származó whisky” címmel és 95 ponttal jutalmazta a lepárló fiatal nedûjét egymás követő két évben is.

Az elmúlt években alapvetően két különböző karakterû ital kifejlesztésén dolgoztak, amelyek közül az egyik inkább lágyabb, elegánsabb és gyümölcsösebb, míg a másik a karakteres, füstös whiskyt kedvelők igényeit hivatott kielégíteni. A Preludium névre keresztelt sorozatukban megtalálható hat különböző whisky együtt kiváló betekintést kínál az előállítási folyamatba.

 

 

Bebizonyosodott tehát, hogy Svédországban is előállítható kiváló és egyedi karakterû whisky. Ehhez a természeti feltételek mellet (kristálytiszta levegő és forrásvíz, árpa, a hordókhoz szükséges tölgy, az árpa füstöléséhez szükséges borókaág és mocsári tőzeg) természetesen szükség volt a Mackmyra lepárló kis csapatának kitartó munkájára.

Tehát Hölgyeim és Uraim készíthetik ízlelőbimbóikat: a svéd whisky megszületett!