Skót whisky | Blog

Lowland: az illatozó, virágos mezők ízei

Lowland virágos mezőit, illatozó tájait átjáró szellő egyedi ízvilágot biztosít az itt érlelt whiskyknek! Érdemes megismerni őket.

Lowland, Skócia legdélebbi whiskyrégiója. A terület Anglia északi határvidékétől a Glasgow-Edinburgh választóvonalig terjed. Lowland virágos mezőit átjáró szellő egyedi ízvilágot biztosít az itt érlelt whiskyknek. Főbb jellemzője az enyhe, könnyed, tavaszias karakter. Gyengéd, édes illata, könnyű ízei és jellemzően citrusos lecsengése hasonlóvá teszi az ír whiskey-hez. A hasonló ízvilág nem véletlen A lowlandi lepárlók – Skócia más régióitól eltérően – hagyományosan háromszoros lepárlással készítik malátawhiskyjüket, amitől az „élet vize” rendkívül könnyed lesz.

 

A Skót-alföld térképén többnyire bezárt, vagy gabonalepárlókat jelző ikonokat láthatunk. De ez a tény ne tévesszen meg senkit,  Lowland még mindig jelentős szerepet tölt be a skót whiskyiparban. De sajnos tény, hogy napjainkra jelentősen megfogyatkozott az itt működő lepárlóüzemek száma. Jelenleg két lepárló üzemel folyamatosan, az Auchentoshan és a Glenkinchie, illetve alkalomszerűen a Bladnoch. Bár egyre ritkábban, de előfordul, hogy független palackozó cégeknél fellelhető még az egyre értékesebb Rosebank, Littlemill, vagy St.Magdalene whisky. Mára Lowlanden lényegében kevert (blended) whiskyt állítanak elő.
Ám ez nem volt mindig így!

 


A 18. században még erőteljes volt a whisky-export Angliába. A skót-alföldi lepárló-vállalkozások dübörögtek és jóféle whiskyvel látták el a szomjazó délieket. De Anglia megelégelte a nagy mennyiségű import italt, így magas adókat vetett ki a lepárlókra. Ezek a törvények a lowlandi lepárlókat is alaposan megszorongatták.
Hogy bírják a szigorú adókat, gyorsabban kezdték el termelni az „élet vizét”. Ám ez sajnos nem vezetett eredményre. A „septiben” előállított szesz gyatra minőségű volt és a legálisan megszerezhető whisky színvonalát sem érte el.

 

 

 

 


Miután 1823-ban enyhültek az adók, a lowlandi lepárlók is visszatértek a köztudatba.
1827-ben egy új technológia, a folyamatos lepárlás terjedt el Lowlanden. Ezzel a merőben új üsttel (más néven Coffey-lepárlóval), a lepárlók a minőséget megtartva, nagyobb mennyiséget tudtak előállítani. Ezek után Lowland a gabonawhisky-gyártás központjává vált.


De mi történt a Lowlandi malátawhiskyvel? 
A Skót-alföld elhelyezkedésének köszönhetően kiváló helyen volt a külföldre, főleg Angliába szánt exportra. Bár a lowlandi malátawhisky hihetetlenül könnyed és megunhatatlan karakterű, sajnos nem tudtak elegendő mennyiséget gyártani. A kevert whisky 1853-as megjelenése, gyakorlati és jelképes értelemben is összekötötte a whiskykészítés két alapjaiban eltérő módját.
A Coffey-lepárlók már évek óta termelték a gabonawhiskyt, így adott volt, hogy Lowland lepárlói blended whisky készítésébe fogjanak.

Lowland whiskyvilágában bekövetkezett változásoknak is köszönhető, hogy a skót whisky ennyire elterjedt a világban.

 

                      Lowland whiskyk

 

                      WhiskyNet akciók!