Skót whisky | Blog

A Loch Lomond idén két prémium whiskyvel rukkolt elő a 151. Openre

A Loch Lomond hosszú évek óta meghatározó szerepelője a világ egyik leghíresebb Golfeseményének, az Opennek. 2023-ban is megadták a módját, a cég két limitált prémium whiskyvel mutatkozott be a 151. Openen.

A „The Open”, vagy régi nevén „The British Open” a világ legrégebb óta megrendezett golfbajnoksága. Az U.S. Masters, az U.S. Open, és a PGA Championship mellett a ma szervezett négy nagy torna egyike. A bajnokságot először 1860-ban a skóciai Prestwickben tartották, ma pedig a The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews – röviden R&A – szervezése alatt áll. Neve arra utal, hogy profi és amatőr golfozóknak egyaránt lehetősége van nevezni.

Ezt a tradicionális bajnokságot évente rendezik (júliusának közepén), ún. „links” golfpályákon, és minden évben az Egyesült Királyság más helyszíne ad otthont e neves sporteseménynek. Ilyenkor összegyűlnek a világ legjobb játékosai (összesen 156), hogy négy napon keresztül összemérjék tudásukat és képességüket a 18 lyukon,  és elnyerjék a szponzorok által felajánlott díjakat és  a tekintélyes pénznyereményeket. 

Odaítélik „Az Év Golfbajnoka (Champion Golfer of the Year) címet, és átadják a Claret Jug névre keresztelt ezüsttrófeát is. Idén a házigazda a Royal Liverpool Golf Club, az esemény pedig július 20 és 23 között zajlott.

A golf és a Loch Lomond

A Loch Lomond single malt már 2007 óta az esemény hivatalos partnere. Az együttműködést minden évben különleges, a bajnokság idején kiadott palackozással koronázzák meg - az idei, 151. Openre pedig két limitált kiadással is készültek. 
A Loch Lomond Open Special Editiont Colin Montgomery-vel, a brit golfvilág legendás alakjával karöltve készítették. A párlatot amerikai fehér tölgyfahordóban történő érlelés után a spanyol eredetvédett Rioja borok (azon belül is a minimum 3 évig érlelt „reserva” típus) hordóiban finiselték, ami a vörösboros hordóknál jellegzetes piros bogyós gyümölcsök ízeit hozza előtérbe, a klasszikus vaníliás-étcsokoládés whisky-ízvilággal, és egy leheletnyi füsttel párosítva.

Colin Montgomery +és a Loch Lomond palackozások


Erre rátesz egy lapáttal a Loch Lomond Open Course Edition, ami egy 2000-ben lepárolt, 22 évig érlelt single malt. Összesen 4500 palack készült belőle, és a tradicionális rézüstök mellett a lepárló által használt ritka, függőleges nyakú lepárlóüstjeiben párolták le. A hosszú érlelés pedig meghozta az eredményt – intenzív ízekre lehet számítani: többek között trópusi gyümölcsök, citrusok, vanília, gyömbér és fahéj jellemzi ezt a különleges kiadást.

A Loch Lomond egyedi lepárlóüstjei


Válogass Loch Lomond kínálatunkból, amelyek az idei San Francisco World Spirits Competition-on, és az International Spirits Challenge-en rengeteg díjat zsebeltek be.