Skót lepárlók

LITTLEMILL

Kiejtés: {LITL-mil} Régió: Lowland Alapítva: 1772

A Glasgowhoz közeli Clyde folyó mentén álló Littlemill ma minden bizonnyal Skócia legöregebb lepárlója lehetne, ha sikerült volna megérnie a whisky-ipar legújabb kori fellendülését. A nemrégiben lakat alá került főzde a legmegbízhatóbb források szerint 1772-ben nyitotta meg kapuit, de a környékbeliek megesküdnének rá, hogy már évtizedekkel korábban is működött.

Littlemill  igazi csodája a Dunglas és a Dumbuck márkanéven forgalmazott két kísérleti ital volt, amelyeket a rajongók a világ legpompásabb maltjai között emlegettek – egészen 1972-ig, amikor e két remekmű gyártását beszüntették. Azóta a főzde egyre csak csúszott azon a bizonyos lejtőn, és néhány hosszabb-rövidebb ideig tartó működési periódust követően, 1992-ben végleg bezárta kapuit.

Tulajdonosai néhány éve még fontolgatták, hogy múzeumként újranyitják, de miután 2004-ben épületei szinte porig égtek, végleg elszállt a remény, hogy e bájos kis lepárló falai közé valaha is visszatérjen az élet.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.