Skót lepárlók

LINKWOOD

Kiejtés: {LINK-wood} Régió: Speyside Alapítvány: 1821

A Lossie folyása mentén, Elgintől alig egy mérföldre található, csodás kertjével és víztározójával elkápráztató Linkwood  tulajdonképpen nem is egy, hanem két, egymástól gyökeresen eltérő lepárló furcsa egysége.

Az 1821-ben Peter Brown által megnyitott főzdét már az alapító fia, William sem találta tökéletesnek, ezért 1872-ben egy újat épített a helyére, amit aztán száz esztendővel később tulajdonosai egy, a szomszédban felhúzott másik üzemmel is kiegészítettek. A két kis lepárlóból kifolyó maltok ma olyan kevertek ízének kialakításában játszanak főszerepet, mint a White Horse, a Bell’s, a Haig Gold Label vagy a Compass Box Asyla.

 

Linkwood  igazi csodája azonban a régi és az új házasságából született meg. A tradícióira oly büszke eredeti főzde italát ugyanis olykor összeeresztik kistestvére párlatával, aminek eredménye egy illatosan gyümölcsös, de mégis füstös és malátás speyside-whisky, amit single malt címkével hoznak ugyan forgalomba, de e fura eljárás alapján mégis jobban illene rá a "vatted" jelző.