Skót whisky | Blog | ír whiskey

Lepárlómesterek és márkanagykövetek kedvenc italai

A WhiskyNet fennállása óta több, mint száz lepárlót látogattunk végig, s kiváló kapcsolatokra tettünk szert, neves szakembereket ismerhettünk meg. Most néhány meghatározó lepárló lepárlómesterét, márkanagykövetét faggattuk arról, hogy melyik a kedvenc ita

Ezt isszák a skót és az ír lepárlómesterek és márkanagykövetek:

 

 

1. Glen Scotia – Iain McAlister, distillery manager & master distiller

„Számomra a Glen Scotia Double Cask kiemelkedő – egyike azoknak a kivételes eseteknek, amikor az ital egésze több, mint csupán a kiváló alkotórészek összessége. A whisky először első töltésű bourbonhordóban kezdi meg érlelődését, majd 6 - 12 hónap időtartamig PX sherryhordós érlelést kap: ez az ízkombináció teszi különlegessé ezt a remek italt. A whisky klasszikus campbeltowni ízjegyeket mutat: só/tengeri karakter, olajos aromák, majd jön a karamellizálódott gyümölcscukor és a karácsonyi sütiíz – és ezeknek a kiegészítő ízeknek csodálatos egyensúlya.”

2. Glenfarclas – Callum Fraser, production manager

A Glenfarclasnak nincs kifejezetten lepárlómestere vagy EU Márkanagykövete, ezért kérdésüket a  gyártás vezetőjének,  Callum Frasernek tettük fel. Íme a válasza:

„A kedvenc Glenfarclas whiskym, egyben az örök kedvenc is; a 21 éves palackozás. Ez a whisky az egyik „oka” annak, hogy minden nap dolgozni megyek: motivál, hogy napról napra képes vagyok valami olyan nagyszerűt létrehozni, mint amilyen ez a nagykorú, 21 éves kiadás; ízekben gazdag, ugyanakkor rendkívül lágy ital egy csipet fűszerrel és gyümölcsösséggel.”

Márkanagykövetként az alábbiakat fűzném hozzá:

“A Glenfarclas 21 éves  a kedvenc whiskym. Jobban belegondolva, egy whiskyre nézve 21 év elég szép kor, nem beszélve arról, hogy az idősebb whiskyk az aroma és az ízvilág formájában gyakran magukon viselik az évek múlását, ezért fordulhat elő velünk, hogy az érettebb whiskyket egy kicsit száraznak vagy „fanyarabbnak” találjuk, de a Glenfarclas 21 éves nem viseli magán ilyen értelemben az évek nyomát. Számomra ez a whisky a tökéletes egyensúlya a könnyű, finom florális aromáknak, egy csipet vaníliaízzel, amelyet fűszerek finom bizsergése követ, majd hosszú, elhúzódó édes lecsengés. Számomra ez a tökéletes whisky, ami bármilyen alkalomra kiváló választás; friss, lágy, gyümölcsös, édes, fűszeres, könnyen iható. Valójában éppen ezért egy kicsit veszélyes is, mert az ember észre sem veszi, hogy már két-három pohárral elfogyasztott belőle.”

 

3. Arran - James MacTaggart, director of production and master blender

„A saját választékunkon belül az én személyes kedvencem az Arran 10 éves, amely egy klasszikus dram, és a tökéletes kifejeződése a single maltunknak. Házasítottam a sherryhordók és a bourbonhordók ízvilágát, hogy különösen összetett rétegek alakuljanak ki benne, megtartva a lepárlónk gyümölcsös karakterét és az ízének textúráit. Ez a whisky igazi whiskyrajongóknak készült!”

4. Loch Lomond – Michael Henry, master blender

„A Loch Lomond 12 éves a kedvenc palackozásom. Számomra ez a whisky mutatja meg a legkifejezőbben a lepárló karakterét az összes kiadásunk közül, és minden egyes korty más-más ízvilágot idéz. A gyümölcsös jelleg a hosszú fermentációnak és az egyenes nyakú lepárlóüstünknek, a gyengéd füstösség a tőzegelt malátának, amelyet szintén az egyenes nyakú lepárlóüstünkben párolunk le, a mézes ízek pedig az amerikai tölgyhordós érlelésnek köszönhetőek, amely hordókat a saját kádáraink felügyelnek. Kiváló egyensúly van ebben a whiskyben a gyümölcs, a füstösség és az édesség között, ahogyan minden egyes kortynál más és más apró jelleg bukkan fel.”

5. Tomatin – Graham Eunson, master distiller

„Nem könnyű egy kedvencet választani, ha az összeset imádod, viszont, ha mégis minden áron muszáj választanom a kínálatunkból, az alábbiakat választanám (tudom, nem egy palack, de egy kicsit talán csalhatok!):

Tomatin 36 éves – az elképesztő összetettsége miatt, ami csakis a rendkívül hosszú érlelési idővel érhető el. Úgy gondolom, ezeknek a komplex karaktereknek a tökéletes egyensúlya ez a whisky, amelynek korát meghazudtolóan vibrál.

Tomatin Legacy - fiatalos, édes, gyümölcsös és nagyon szerethető whisky. Bármilyen alkalomra kiváló választás – talán túlságosan is itatja magát!

Tomatin 12 éves – nagyszerű és sokoldalú, amelyben megnyilvánul a lepárló saját stílusa. Gyümölcsös egy csipet édességgel fűszerezve és tökéletesen kiegyensúlyozott ital a különböző hordótípusoknak köszönhetően; egyetlen jellemző karakter sem dominál. Nagyon sokoldalú whisky, ami sokféle koktélhoz és jeges szódával is passzol, de önmagában is kitűnő választás.”

6. Teeling - Chris Hayes

„A Teeling Whiskey Company termékei közül az egyik kedvencem a Blackpitts Peated Single Malt. Számomra ez a tökéletes egyensúlyban lévő palackozás, ami alapvetően minden szinten különbözik attól, amit alapesetben egy füstös whiskey-ről gondolunk.  A tradicionális ír háromszoros lepárlás és a modern hordóérlelés megoldásait kombinálva (ex-bourbon és ex-Sauternes hordók) ennek a whiskeynek a füstösséget inkább keretként használja, mintsem központi alkotóelemévé teszi. Az édes, tropikális jegyeivel, tanninjaival, tengeri karakterével, a citrusokkal és a barbecue füsttel rétegződő fűszerekkel együtt egyértelműen elcsábítja az érzékeidet!”