Közép- és Dél-Amerikai Párlatok Akadémia

Közép- és Dél-Amerikai Párlatok Akadémia 7. rész - Koktélok latin-amerikai párlatokból

Párlatakadémiánk során közelebbről megismerhettük öt latin-amerikai párlat – tequila, mezcal, pisco, sotol, cachaca – történetét, készítését, egyedi tulajdonságait.

Lezárásként lássunk pár klasszikus és kevésbé ismert koktélreceptet, amelyekben a főszereplő az említett párlatok valamelyike.
A bemutatott recepteknek – főleg a népszerűbb italoknak – természetesen rengeteg variációja létezik. Nincsen semmi kőbe vésve, kisebb-nagyobb változtatások bármikor megejthetők: ha szívesen kísérleteznél, vagy ha csak a saját ízlésed alapján szeretnéd elkészíteni az italt. A receptekben javasolt italmárkák is nyugodtan helyettesíthetők hasonló típusú italokkal. Próbálkozz bátran!

Margarita on the rocks

Margarita on the rocks

Pohár: old fashioned
Összetevők:
• 45 ml Don Ramón Punta Diamante Reposado tequila 
• 22.5 ml Ferrand Curacao
• 22.5 ml lime-lé
• 5 ml agavészirup
• 2 csepp sóoldat 4:1 (opcionális, a sózott pohárszél helyett)
Elkészítés: Az összetevőket jéggel összerázzuk, majd jéggel töltött pohárba szűrjük.
Díszítés: lime-gerezd. A pohár szélét opcionálisan sóba márthatjuk.


Paloma
 

Paloma

Pohár: Collins
Összetevők:
• 50 ml San Cosme mezcal
• 25 ml friss grapefruitlé
• 12.5 ml friss lime-lé
• 7.5 ml agavészirup 
• 50 ml J.Gasco Sodarosa
Elkészítés: Az első négy összetevőt jéggel összerázzuk, majd jéggel töltött pohárba szűrjük. Ezután felöntjük Sodarosával, és röviden elkeverjük.
Díszítés: Grapefruitgerezd
 

Beatriz

Beatriz

Pohár: Martinis
Összetevők:
• 37,5 ml Sotomayor Leiophyllum sotol
• 30 ml Mancino Secco vermuth
• 7,5 ml Edinburgh Eldelflower likőr
• 2 dash narancs bitter
Elkészítés:
Az összetevőket jégen összekeverjük, majd egy martinis pohárba szűrjük.
Díszítés: Szárított narancsszelet
 
Pisco Sour

Pisco Sour

Pohár: Old fashioned/coupe
Összetevők
• 60 ml La Diablada mosto verde italia pisco
• 22.5 ml lime-lé
• 15 ml 2:1 cukorszirup
• 15 ml tojásfehérje
• 2.5 ml narancsvirág-víz (opcionális)
Összetevők: Az összetevőket jéggel összerázzuk, majd a shakerbe visszaszűrjük. Ezután jég nélkül is összerázzuk még egyszer, majd hűtött pohárba töltjük.
Díszítés: 3 csepp angostura bitter
 

Caipirinha
 

Caipirinha

Pohár: Highball/Old Fashioned
Összetevők:
• fél lime
• 3 kávéskanál cukor
• 22,5 ml hűtött víz
• 60 ml Cachaça, (mélyhűtött) 
• tört jég
Elkészítés:
A lime végeit levágjuk, majd hosszában félbevágjuk. V-alakban kivágjuk a belső fehér részt, majd keresztben 6-8 darabra vágjuk, pohárba tesszük. Törőfával megnyomkodjuk hozzáadva a cukrot, majd a vizet. 
Díszítés: Keverőpálca/lime-karika
Amikor a lime leve teljesen kipréselődött, és a cukor feloldódott, rátöltjük a cachacát, majd elkeverjük, és bőségesen tört jeget adunk hozzá.