A Koval lepárlót egy házaspár, Robert és Sonat Birnecker alapította 2008-ban. Mindketten a lepárlási technikák elismert szakértői nemzetközi szinten, akik egyetemi karrierjüket adták fel azért, hogy létrehozzák saját, kézműves főzdéjüket Chicagóban. Egy tanácsadócég tulajdonosaként (is) számos lepárlóberendezés tervezésében, telepítésében és elindításában segédkeztek szerte a világon. Robert Ausztriából származik, és nagyapja révén közvetlen lepárlási tapasztalatokat szerzett már egészen kis korától kezdve. Sonat dédnagyapja a 20. század elején pedig Bécsből vándorolt ki az Újvilágba szerencsét próbálni. Koval volt a beceneve, amely több európai nyelvben és a jiddisben is kovácsot jelent, ami nem mellesleg a szákmája is volt. Ugyanakkor a "koval" kifejezést "fekete bárány" értelemben is használták arra, aki eltér a többiektől és más fajta utakat keres. Birneckerék úgy érezték, hogy ez a felfogás rájuk is illik, hisz lepárlójukban számos újítást vittek végbe, nem beszélve arról, hogy minden termékük organikus és van kosher italuk is. Nem mellesleg Robert nagyapja a Schmid nevet viseli, ami szintén kovácsot jelent. Így kovácsolódott össze Sonat és Robert, aminek egyik gyümölcse a Koval Distillery lett, amelyre méltán büszkék.
Mindegyik Koval whiskey single barrel, vagyis mindig csak egy hordót palackoznak le, az összegyűjtött párlat pedig csak a középpárlatot (ún. szív) tartalmazza, így a legértékesebb aromák kerülnek a 30 gallonos (113,55 liter) hordókba érlelődni. Ezen túl pedig olyan új, a whiskey gyártásban eddig nem ismert gabonafajtákat próbálnak ki, mint a köles vagy a zab.
A Koval Single Barrel Bourbon whiskey minimum 51% kukoricát tartalmaz, viszont a többi összetevő nem a szokásos rozs vagy búza, hanem Ázsia és Afrika egyik legfőbb gabonája, a köles. a köles egy gluténmentes, ősi gabona, amelyet már régóta használnak italalapanyagként, sőt Nepálban italáldozáshoz is.
A köles és a kukorica szépen kiegészítik egymást, összesimulnak a kiégetett, amerikai tölgyfahordós érlelés során. Kóstoláskor mangós hatásokkal találkozhatunk legelőször, a köles pedig szépen felmutatja a vaníliát. Aztán a harmónia csodás sárgabarackos tejsodóban teljesedik ki. Borsos karamellel, szegfűszeggel, dohánnyal búcsúzik.
Small Batch. Single Barrel. Szüretlen. Csak középpárlat. Organikus. Glutén-érzékenyeknek is ajánljuk, hisz sem a kukorica, sem a köles nem tartalmaz glutént.
Gyártó |
Koval |
Palackozó |
Koval |
Ürtartalom |
0.5l |
Alkoholtartalom |
47 % vol |
Hordóserősség |
NEM |
Hordó típus |
Az érleléshez/utóérleléshez használt hordó(k) fajtája aszerint, hogy milyen italt tartottak benne előzőleg (bourbon, sherry, egyéb borfajta, rum stb.), illetve, hogy milyen tölgyből készült az adott hordó (pl. amerikai, európai tölgy stb.), ha a gyártó nyilvánosságra hozta. |
Hordó szám |
A lepalackozott hordó(k) egyedi azonosítószáma, ha a palackozó nyilvánosságra hozta. |
Illat |
- |
Íz |
- |
Lecsengés |
n.a. |