Skót whisky | Blog

Környezetbarát lepárlók: „létfontosságú a környezetünk védelme”

Egyre több cég ismeri fel, hogy sorsunk, a Föld sorsa a mi kezünkben van, és határozott lépéseket tesznek annak védelméért és megőrzéséért.

Egyre több cég ismeri fel, hogy sorsunk, a Föld sorsa a mi kezünkben van, és határozott lépéseket tesznek annak védelméért és megőrzéséért.

 

Környezettudatos lepárlók


„A whisky teljes egészében a természet ajándéka” – adja tudtunkra az Ardnamurchan  lepárló. És szerencsére nincs egyedül ezzel a szemlélettel. A lepárlók bizonyos mértékig nagy terhet jelentenek a környezetre, de rengeteg olyan lepárló működik szerte a világon, amelyek tudatosan odafigyelnek a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra és a környezeti terhek csökkentése. Most bemutatunk néhány ilyen szellemben működő lepárlót a WhiskyNet együttműködő partnerei közül.

 

Ardnamurchan Distillery

Ardnamurchan Distillery – Skócia „legzöldebb lepárlója”

A 2014-ben indult Ardnamurchan nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, ami az újkori skót lepárlóknál egyre inkább tetten érhető és üdvözlendő. A régi öregek közül is több olyan lepárló létezik, amely követi a példáját.
A Skócia legnyugatibb szárazföldi részét is jelentő, festői és elszigetelt Ardnamurchan-félszigeten található lepárlónál az iparágban teljesen egyedi módon az energia és a hőszükséglet teljes egészében helyi, megújuló energiaforrásokból származik. A lepárlónál hűtésre használt patak vize egy generátort is működtet, a helyi fafeldolgozóból pedig faaprólékot kapnak a biomassza-fűtőműhöz.

Újrahasznosítás

Mindezeken felül a whiskygyártás melléktermékeit is újrahasznosítják a félszigeten: a mashtunban visszamaradó, energiadús nedves árpatörköly (angolul draff) és az első lepárlóüst aljában maradó szennylé (angolul pot ale) állati táplálékul szolgál – Skóciáról lévén szó, szarvasmarhák számára. Az Ardnamurchan  single malt palackok díszdoboza is újrahasznosított papírból készül. A single cask kiadásoknak pedig doboza sincs – így csökkentve a környezeti terhelést. A whisky teljes egészében a természet ajándéka és az Ardnamurchan ebből az irányból közelíti meg működését – vallja a cég vezetése.

 

Az Arran és környezete

Arran  és a saspár

Arran  szigete olyan, mint maga Skócia „kicsiben”: megtalálhatók itt a Skót-felföld és Skót-alföld jellegzetességei, kiegészülve a nyugati szigetek karaktereivel.

A hegyekből érkező, hat vízesésen át lezúduló kristálytiszta vizet, – amelyet a gránitréteg megtisztít, a tőzegréteg pedig ellágyít – használják fel az Arran whiskyk készítéséhez.

Arran szigetének viszonylag meleg mikroklímája van: a tengeri szellő és a tiszta hegyi levegő, valamint a medencébe érkező Golf-áramlás melege ideális a single maltok érlelésére. A sziget méltán híres a legmagasabb minőségű whisky előállításáról.

A lepárló pedig kényesen ügyel környezetére és annak védelmére. Mi sem példázza jobban ezt, mint az alábbi történet: amikor 1994-ben a lepárló épült, a környéken egy saspár költött, és a cégvezetőség úgy döntött, hogy több hétre leállítják a zajos munkálatokat, hogy a sas nyugodtan ki tudjon költeni. A sas pedig azzal „hálálta meg” ezt a figyelmességet, hogy a lepárló avatásának napján egy díszkört repült a lepárló fölött, mindenki nagy örömére.

A saspár azóta is szerepel a lepárló palackjain. A lepárló dizájnváltása után a sasok ugyanúgy megmaradtak az új logóban is. E fenséges madarak igen érzékenyek a környezeti változásra, de abból is látszik, hogy az Arran kényesen figyel a környezetére, hogy e madarak több évtizede megtalálhatók a lepárló környezetében.

 

Christian Drouin calvados

A Christian Drouin calvados  és az ökológiai lábnyom

A francia eredetvédelem által a calvados készítésére megjelölt terület főleg Bretagne és Normandia területein helyezkedik el. Itt a termőterületeket főleg éghajlat és gyártási módszerek alapján határolják el. A különféle calvadosok szigorú eljárással készülnek, és minden esetben figyelembe veszik a környezeti terhelést is, miközben óvják és ápolják a termőterületeket is.
Érdekes és egyben izgalmas tény, hogy a különféle párlatok közül a calvadosok előállítása hagyja maga után a legkisebb ökológiai lábnyomot. Ha összehasonlítjuk az almaültetvényeket a többi szeszes itallal, a fő szeszgyártásból (szőlő, cukornád vagy gabona), tisztán kirajzolódik, hogy a calvadosgyártás során tudják leginkább redukálni az ökológiai lábnyomot, vagyis ők terhelik legcsekélyebb mértékben a környezetet.

 

Diplomático-projekt

A Canaïma gin: Amazóniai közösségek támogatása és faültetés

A Canaïma premium gint a DUSA – családi tulajdonban lévő vállalkozás – lepárlójában készítik az Andok lábainál, La Mielben, a venezuelai Lara régióban. A Canaïma gint Amazónia szépsége, természetessége és titokzatossága inspirálta a csodálatos Canaïma nemzeti park szívében.

A Diplomático  égisze alatt működő Canaïma gin évek óta támogatja az Amazonas vidékén élő közésségeket, az Orinoco deltatorkolatánál és a Caño Manamo partjainál található Sagaray és Wakajarita törzseket.

A helyi közösségeknek kézműves munkát ajánlanak, és a projektbe bevonják nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is. A befolyó bevételnek köszönhetően a helyi közösségnek építettek egy Janokot, amely voltaképpen egy tipikus Warao ház. „Ez a projekt nagy lelkesedéssel tölt el minket, jó tudni, hogy hozzá tudunk járulni az értékes, ám gyakran elfeledett helyi közösségek társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.” – nyilatkozta José Ballesteros, a Diplomático  rum- és Canaïma ginmárkák vezérigazgatója.

Saving the Amazon - faültetés

Ez az alapítvány egyesíti a technológiát, a mobil alkalmazásokat és az őslakos közösségek humánerőforrás-potenciálját annak érdekében, hogy felvegyék a harcot Amazónia elpusztítása ellen. Az együttműködésnek köszönhetően a Canaïma csatlakozott az üzleti erdősítési programhoz, amelynek keretében minden elültetett fáról készül egy fotó és georeferencia is. A képet feltöltik a www.savingtheamazon.org oldalra, ahol így létrehoznak egy virtuális erdőt annak bizonyítására, hogy a fákat ténylegesen elültették. Kezdetben az őslakók gondozzák a fákat, amíg azok erőre nem kapnak.  

 

A Glengoyne és környezete

Glengoyne  - A vadludak völgyében is már régen elkezdődött a fenntartható korszak

A Lowland és Highland határán fekvő Glengoyne évszázados hagyományokkal rendelkezik. Nem csoda, hogy az 1833 óta működő lepárlót Skócia legszebb lepárlói között tartják számon. A neve kelta eredetű, ami annyit tesz, a "vadludak völgye", amire a palackok címkéjén látható két vadlúd is utal. A hagyományos eljárásokhoz ragaszkodó lepárló jelszava: "Worth the Wait", vagyis "megéri várni". A whisky érleléséhez amerikai és európai tölgyfát használnak, azonban a fakitermelésnél is odafigyelnek a fenntarthatóságra: a tölgyerdőknek csupán öt százaléka vágható ki azért, hogy fenntartsák a természetes regenerációt.

A Glengoyne  Collection mára már teljes mértékben újrahasznosítható és helyi forrásból származó csomagolásának a tervezése két évig tartott. A cég mindent megtett annak érdekében, hogy valóban pozitív előrelépéseket tegyen a fenntarthatóság irányába.

Víztisztítás az újrahasznosítás jegyében

Skóciában Glengoyne  lett az első lepárló, amely olyan vizes élőhelylétesítményt hozott létre, amelynek célja a lepárló környezetének megóvása, és a felhasznált víz száz százalékának újrahasznosítása. A mai napig minden csepp folyékony hulladékot megtisztítanak ebben a létesítményben, és a tiszta vizet visszaengedik a Loch Lomond tóba.

A méhekre is figyelnek…

A méhek populációja sajnos rohamosan csökken, ami rossz hír a környezet számára. A Plan Bee nevű szervezet küldetése egyszerű: méhkaptárakat ad bérbe Skóciában működő vállalkozások számára, ezzel segítve a méhpopuláció fennmaradását. Így került a Glengoyne lepárló szomszédságába is két kaptár, ahol a méhek zavartalanul élhetnek.

 

a Wemyss kastély

Wemyss  – innovatív megoldások a környezet szolgálatában

A Wemyss egy skót független palackozó társaság, amelynek szakmai munkáját Charlie Maclean, whiskyguru vezeti. A "Wemyss" családnév gael eredetű, amely barlangot jelent és a Firth of Forth sziklás felszínére utal, ahol a Wemyss kastély áll. Az Edinburgh-tól nem messze lévő kastély már több mint hat évszázada a Wemyss  család székhelye.

A hagyományok és a minőségi italok iránti mély elköteleződés mind-mind feltételezik, hogy a cég felelősségteljes döntéseket hoz a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából is.

Milyen intézkedések tesznek ennek érdekében?

Teljes környezetvédelmi politikával és cselekvési tervvel rendelkeznek, amelyek mentén történnek a fejlesztések és a tervet folyamatosan fejlesztik az adott körülményekhez.

A termelésből fakadó minden mellékterméket hasznosítanak, valamint feldolgoznak, és a helyi gazdákhoz juttatnak további hasznosulásra, például állati takarmányozás céljára, stb. Továbbá a lepárlókban energiatakarékos hőcserélőket alkalmaznak, valamint a látogatóközpontjukban teljes mértékben megszüntették a műanyagtermékeket.

Van egy kiváló tisztítóberendezésük, így minden szennyvizük és hulladékuk ezen átmegy, megtisztul, majd a tiszta vizet maradéktalanul visszavezetik a helyi patakba.

Távlati céljaik között szerepel az üzemanyag-felhasználás csökkentése, és ennek érdekében további hővisszanyerő rendszert telepítenek. Nagy hangsúlyt fektetek arra is, hogy az értékesítendő italok környezetbarát és újrahasznosítható csomagolást kapjanak.

A Covid-vírus idején a helyi közösség számára kézfertőtlenítő szert készítettek ingyenes eléréssel, így járulva hozzá a járvány mielőbbi megfékezéséhez. Ennek kezdeményezője Peter Holroyd lepárlómester volt.

 

Plantation

West Indies Rum Distillery - Plantation

West Indies Rum Distillery a Platation rummárka barbadosi lepárlója. A neves West Indies Rum Distilleryt 1893-ban alapították Barbadoson, és több mint 125 éve határozza meg a barbadosi rum jellegét és minőségét. A cég zászlóshajója a többszörösen díjazott Plantation rum is.

A West Indies Rum Distillery az első olyan karibi és barbadosi lepárló, amely Bonsucro's Chain of Custody (ChoC) minősítéssel rendelkezik. A Bonsucro nonprofit szervezet célja a fenntartható cukornádtermelés, -feldolgozás és -kereskedelem támogatása szerte a világon.

Ez egy mérföldkő a Karib-térségben, és a világon csak néhány lepárló büszkélkedhet ezzel a minősítéssel. A Bonsucro által létrehozott tanúsítás garantálja a fogyasztók számára, hogy az általuk vásárolt rum előállításához felhasznált cukornád előállítása, beszerzése, feldolgozása és kereskedelme felelősségteljes módon, környezetkímélően történik. A Bonsucro  erősíti az italmárkát, mint kiváló minőségű, fenntartható, nemzetközi hírű terméket.

„A rumgyártás során  –  a betakarítástól a palackozásig – minden tekintetben figyelembe vesszük a fenntarthatósági tényezőket, és mint nagy cukornádhasználó, a Bonsucro elveinek betartásával  arra törekszünk, hogy alapértékeink valódban tükrözzék elköteleződésünket a gyártás és forgalmazás során a magas etikai és környezetkímélő normák mellett”- mondta Andrew Hassell, a cég ügyvezető igazgatója.

 

A Talisker és környezete a mesés Skye szigetén

Talisker  új csomagolásban – cél: a környezet védelme

Skócia egyik legcsodálatosabb szigete Skye, ahol pontosan 1830 óta készül a Talisker single malt whisky.  A mély tradíciók ellenére ők is haladnak a korral. Ezt hivatott példázni az a törekvésük, hogy a tulajdonos, a Diageo új fenntartható csomagolással rukkolt elő a 10 éves Talisker  vonatkozásában. Az új csomagoláson szintén tetten érhetők a szépséges Sky szirtfokai a háborgó tengerrel, de nagyon komolyan figyelembe vették az újrahasznosíthatóságot és csökkentett műanyag-felhasználást az új csomagolás kidolgozása során. A Talisker új megjelenése összhangban van a Diageonak azzal a hosszútávú céljával, hogy 2030-ra elérjék a zéró szén-dioxid-kibocsátást.
„A csomagolás súlyát 6%-kal csökkentettük, ezzel a Talisker anyagfelhasználását 28 tonnával csökkentettük éves szinten. A termék újrahasznosíthatósága 99,8%-kal nőtt, míg a műanyagrészek 86% -kal csökkentek” – említette Pranay Chandra, a Diageo  marketingmenedzsere.
2020-ban már a Talisker bejelentette együttműködését a Parley for the Oceans nonprofit szervezettel, a tengeri környezet védelmére irányuló hároméves program keretében, amelyben hangsúlyozták, hogy a fogyasztók egyre inkább tudatosabbá válnak, és nekik is fontos, hogy részt tudjanak vállalni a környezeti károk és káros környezeti folyamatok megelőzése érdekében. A sor folytatódik további csomagolás-megújítással. A 10 éves Talisker új csomagolását itt  tudod megnézni.