Hírek

Kontinentális Whisky Akció!

A World Whisky Day közelgő alkalmából nemzetközi „merítést” végeztünk, amikor összeállítottuk új akciónkat. Merülj el a világ whiskyjeiben! Mi segítünk!

A világ számos szegletében készítenek whiskyt, így szinte minden földrész hozzátesz egy markáns, meghatározó részt a világ whiskykultúrájához, és rendben is van ez így.

Az egyes kontinenseket és régiókat jellemző sokszínűség és változatosság egyedi ízvilágot, különleges palackozásokat, valamint más-más stílust hoz magával, és érdemes ebben a különleges és izgalmas világban „elmerülni”.

Színes, májusi akciónk során gondolatban elrepülünk a távoli Ázsiába, de megfordulunk az amerikai kontinensen is, hogy aztán visszatérjünk az öreg Európába, azon belül is Skóciába és Írországba.

Természetesen a professzionális japánokat sem hagyhatjuk ki a „szórásból”: az ő whiskyjeik sokak szívét megnyerték már a világban.

Egy különlegesség francia honból:  Eddu Silver, hajdinából, konyakhordóban érlelt whisky

Franciaország a világ egyik legnagyobb whiskyfogyasztója. És nemcsak inni szeretik, hanem készíteni is. Az első lepárlót 1987-ben alapították és ma már több mint 40 főzde működik az országban. Ezek egyike a bretagne-i Eddu. A Silver névre hallgató whiskyjét egészen egyedi alapanyagból, hajdinából készítik. 80%-ban malátázatlan (nem csíráztatják a készítési folyamat elején, vagyis nem áztatják vízbe), valamint 20%-ban malátázott hajdinát használnak fel alapanyagként. Ráadásul olyan hordóban érlelik, amelyben előtte konyakot tartottak. Egyedi ízvilágát érdemes tesztelni.

 

Kavalan – Tajvan kiválósága

A Kavalan whiskyt a sziget észak-keleti részén (Yilan megye) található Yuan Shan (avagy King Car Kavalan Whisky Distillery) lepárlóban készítik. Nevét Yilan megye legkorábbi törzséről kapta, malátázott árpáját pedig egyenesen Skóciából. A whisky lepárlásnál szokatlanul korai vágási pontok alkalmazása miatt alapvetően édes karakterű italokat készítenek, amelynek érleléséhez válogatott, minőségi hordókat használnak; többek között bourbon-, sherry-, portói- és egyéb más boroshordókat. A négyemeletes tárolóházakban a hordók össze vannak kötve egymással, ezáltal előzve meg az igen gyakori földrengés okozta károkat. A forró és magas páratartalmú klíma miatt a máshol szokásosnál jóval nagyobb az „angyalok jussa” vagyis amekkora rész elpárolog évente a hordóból. Ez a mennyiség akár 17 % is lehet, ellentétben a Skóciában szokásos évi 1-2%-kal!

Ugyanakkor az ital érlelődése is jóval intenzívebb. A kiváló hordós érlelés és a különleges klimatikus körülmények következtében egy egészen komplex, többrétegű whiskyt élvezhetünk a Kavalan személyében, amelyet bátran ajánlunk kipróbálásra.

 

Teeling – az írek díjnyertes, aranyló whiskey-je

A Teeling család az újkori ír whiskey-ipar egyik meghatározó szereplője. Az innovatív  lepárlót John Teeling alapította, akinek családja nem mellesleg már 1782-ben is főzött whiskey-t Dublinban. A kezdeti nehézségek után a független lepárló szépen növekedni kezdett és márkái Írországon kívül is sok helyen igen nagy népszerűségre tettek szert. Próbáld ki Te is! Azért a West Cork széles portfólióhából is érdemes meríteni, ha már az ír whiskey-knél tartunk.

 

Woodford – bourbon-kedvelőknek

Az amerikai whiskey-gyártók mindig is igyekeztek egyedi formájú és címkéjű palackokat megtölteni, szemben a skót whisky palackozókkal, akik szinte egyöntetűen a hagyományokat követik a palackok formai világát illetően is. A Woodford Reserve design-os üvege épp úgy a minőségre utal, mint a címkék letisztult és egyszerű grafikája. Semmi cicoma, semmi felesleges mellébeszélés. A lényeg a tartalom!

Skót repertoár

E havi akcióinkat nem kisebb márkák fémjelzik a skótok háza tájáról, mint a messzi északról származó Old Pulteney, a BenRiach Speyside szívéből, a Benromach egyik kiválósága, de ne feledkezzünk meg a Glenfarclasról sem, amelyet már a 6. generáció készít elképesztő profizmussal. A Hazelburn márkát pedig 1997-ben indította el az indulása óta családi kézben lévő Springbank lepárló. De érdemes megízlelni a Smokehead, Arran, Tomintoul palackozásait is.

A japánok nem csak nanotechnológiában jók

A japán precizitás megmutatkozik az élet számos területén, igaz ez a whiskykészítésre is.

Az Akashi Single Malt (0,5 l, 46%) attól is különleges, hogy a lepárló évente mindössze néhány hónapig készít whiskyt, ezért az Akashi nedűje igencsak limitált. Nem érdemes lemaradni róla.  A Hibiki Japanese Harmony whiskynek pedig nemcsak a neve harmonikus, hanem az íze is.

 

World Whisky Day  

Ahogy már említettük, ez a hónap attól is különleges, hogy május 19-én tartják világszerte a World Whisky Day rendezvényeit!

Mi is szeretnénk e jeles eseményt méltóképpen megünnepelni, ezért több programmal is készülünk.

 

Kontinentális Whisky Akció termékei:

 

Benromach Chateau Cissac Finish (0,7 l, 45%)

Old Pulteney 12 éves (0,7 l, 40%)

BenRiach Heart Of Speyside (0,7 l, 40%)

Arran 14 éves (0,7 l, 46%)

Hazelburn 10 éves (0,7 l, 46%)

Glenfarclas 12 éves (0,7 l, 43%)

Woodford Reserve Rye (0,7 l, 45,2%)

Koval Rye (0,5 l, 40%)

Smokehead High Voltage (0,7 l, 58%)

Tomintoul Tlath (0,7 l, 40%)

Akashi Single Malt (0,5 l, 46%)

Hibiki Japanese Harmony (0,7 l, 43%)

West Cork 12 éves Port Cask Finish (0,7 l, 43%)

Teeling Single Grain Díszdobozban (0,7 l, 46%)

Teeling Small Batch Ajándékcsomag 2017 (0,7 l, 46%)

Eddu Silver (0,7 l, 40%)

Kilchoman Sanaig (0,7 l, 46%)

Isle of Skye 8 éves (0,7 l, 40%)

Cotswolds Single Malt Whisky (0,7 l, 46%)

BenRiach 10 éves (0,7 l, 43%)

Kavalan Sherry Oak (0,7 l, 46%)

Kavalan Solist Sherry (0,7 l, 58,6%)

 

Összes akciós termékünk: ITT

Jó böngészést kívánunk és új, izgalmas ízek felfedezését!