Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezik a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban talál.

Menü

Kőfejtő Vörös (Sh-CS-M) 2017 (0,75 l, 13,5%)

Syrah, Cabernet Sauvignon és Merlot házasításából született vörös cuvée, mely 10 hónapig tölgyfahordóban érlelődött. Gazdag ízvilág és magas tannintartalom jellemzi, hosszan érlelésre is tökéletesen alkalmas.
Elérhetőség: Utolsó 2 db raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Internetes ár:
4.690 Ft
darab

Leírás és Paraméterek

A Kőfejtő Pince és egy hektáros birtoka, melyen Olaszrizling, Juhfark és Hárslevelű található, Somló hegyének nyugati oldalán található, a Séd dűlőben, az egykori Kőfejtőhöz közel. A hegynek erről a szegletéről (lévén nagyon elaprózott terület, mondhatni hétvégi házas) eddig nagyon kevés bor került palackba.
Tulajdonosa Tóth Péter, maga telepítette a szőlőt 2004 és 2008 között, valamint maga is műveli, olykor igénybe véve családja segítségét.

A birtok
A középmagas illetve alacsony kordonos művelésű sorok hegy-völgy irányúak. A művelést két fontos tényező befolyásolja, a talaj összetétele, mely homok alapon bazaltmurva, illetve az a speciális mikroklíma, amit ezek a sötét ásványok a nap erejével hoznak létre. Ugyanis a növényt hatalmas hőmennyiség éri, azáltal, hogy a lenyugvó nap teljes egészében éri a területet. Nyáron naplementéig magas a fénysugarak beesési szöge, így éjszaka a felmelegedő talaj tovább melegíti a szőlőt. Emellett a talaj víztartó képessége csekély, tápanyagban szegény. Ilyen adottságok mellett minimális termőfelülettel dolgozik, ami tőkénként 6-8 rügy terhelést jelent. Így a tőkénkénti kevés fürthöz sok lombfelület fejlődik. Ez a dús lomb megvédi a termést a túlzott napsütés perzselő hatásaitól, továbbá tompít a hőség sokkoló hatásán is. A növényvédelem ma már megfelel az ökológiai gazdálkodás elvárásainak és legfontosabb része a pontos tápanyag utánpótlás. A szőlőt teljes érésben szüreteli, fajtánként külön. A fenolos érettség mérését is saját maga végzi.
Mindezen körülmények határozzák meg a Kőfejtő borok beltartalmát, stílusát. A savtartalom a somlói borokhoz képest alacsony. Ezt hozza a terület, erre építette fel a bort.

A bor
A borkészítés hagyományos módon zajlik. A 220-260 literes szerednyei hordók zempléni tölgyből készültek, ezekben erjed, majd érlelődik a bor 6-8 hónapig. Ezt követően egy pontosan beállított bentonitos derítés után még szüret előtt palackozza. A pontos borászati műveleteket az adott bor határozza meg. (battonage mértéke, almasav kérdése, kénezés, fejtések, hordóhasználat) Amióta bio körülmények között terem a szőlő, gyakorlatilag nem kell beavatkozni a bor fejlődésébe (nincs fajélesztő, enzimek, kombinált derítések stb…).

Péternél a házasított borok hagyományosan nagy hangsúlyt kapnak. A vulkáni talajnak köszönhetően a borok 2-3 év érlelés alatt elveszítik fajtajellegüket, és semmivel össze nem téveszthető „vulkánborrᔠalakulnak. Nagyon fontos, hogy az érlelésre szánt bor megfelelő beltartalmakkal bírjon, hogy a több évig tartó érlelést követően harmonikus, jó ivású nedűvé váljon. A házasítás lehetőségével élve minden évjáratban készít Kőfejtő Cuvée-t, melyet hagyományosan 2-3 évig is érlel. Ezzel szemben a különböző fajtaborok nem készülnek minden évjáratban, és általában 1-2 éves korukban kerülnek a piacra.
A somlói borvidék híres fajtája, a Juhfark nála is fontos szerepet kap. Termesztése külön odafigyelést igényel: a betegségekre nagyon érzékeny, gyakran alig hoz termést, kiválogatják és leeszik a vadak, rothadékony, stb… 2008 óta dolgozik a fajtával, és ma már barátként üdvözlik egymást. Borát önállóan a 2015-ös évjáratból palackozta először.

Syrah, Cabernet Sauvignon és Merlot házasításából született vörös cuvée, mely 10 hónapig tölgyfahordóban érlelődött. Gazdag ízvilág és magas tannintartalom jellemzi, hosszan érlelésre is tökéletesen alkalmas.

Palackozó KŐFEJTŐ PINCE
Ürtartalom 0,75l
Jelleg Száraz
Régió Magyarország
Szín Vörös
Alkoholtartalom 13,5 % vol

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Ezeket kóstoltad már?

Több, mint 6 db raktáron
6.390 Ft
18.257,16 Ft/l
Utolsó 3 db raktáron
18.190 Ft
36.379,91 Ft/l
Több, mint 6 db raktáron
1.990 Ft
2.653,28 Ft/l
Utolsó 4 db raktáron
8.990 Ft
11.986,60 Ft/l
Jelenleg nincs készleten
6.990 Ft
19.971,29 Ft/l
Több, mint 6 db raktáron
2.690 Ft
3.586,65 Ft/l
Utolsó 5 db raktáron
3.890 Ft
5.186,68 Ft/l

Keresés

Fel a tetejére