Kőfejtő Nagy-Somlói Cuvée 2017 (0,75 l, 12%)

RAKTÁRON
3 690 Ft

Kőfejtő Nagy-Somlói Cuvée 2017 (0,75 l, 12%)

0 ÉRTÉKELÉS
RAKTÁRON: 3 db
Ez az Olaszrizling, Hárslevelű és Juhfark házasítás egy páratlan képviselője a nagy-somlói boroknak.
Tovább olvasom

Kőfejtő Nagy-Somlói Cuvée 2017 (0,75 l, 12%)

0 ÉRTÉKELÉS
RAKTÁRON: 3 db

Online bruttó ár

3 690 Ft
4 920 Ft/l
db

Bolti ár

GoodSpirit shopban
3 890 Ft
Szállítás: 3-5 nap
Személyes átvétel: 1-3 nap

Paraméterek

Ürtartalom
0.75 l
Alkoholtartalom
12 %
Palackozó
KŐFEJTŐ PINCE
Gyártó
KŐFEJTŐ PINCE
Brand
Kőfejtő
Italkategória
Bor
Régió
Magyarország
Szín
Fehér
Jelleg
Száraz
Ürtartalom
0.75 l
Alkoholtartalom
12 %
Palackozó
KŐFEJTŐ PINCE
Gyártó
KŐFEJTŐ PINCE
Brand
Kőfejtő
Italkategória
Bor
Régió
Magyarország
Szín
Fehér
Jelleg
Száraz

Leírás

A Kőfejtő Pince és egy hektáros birtoka, melyen Olaszrizling, Juhfark és Hárslevelű található, Somló hegyének nyugati oldalán található, a Séd dűlőben, az egykori Kőfejtőhöz közel. A hegynek erről a szegletéről (lévén nagyon elaprózott terület, mondhatni hétvégi házas) eddig nagyon kevés bor került palackba.
Tulajdonosa Tóth Péter, maga telepítette a szőlőt 2004 és 2008 között, valamint maga is műveli, olykor igénybe véve családja segítségét.

A birtok
A középmagas illetve alacsony kordonos művelésű sorok hegy-völgy irányúak. A művelést két fontos tényező befolyásolja, a talaj összetétele, mely homok alapon bazaltmurva, illetve az a speciális mikroklíma, amit ezek a sötét ásványok a nap erejével hoznak létre. Ugyanis a növényt hatalmas hőmennyiség éri, azáltal, hogy a lenyugvó nap teljes egészében éri a területet. Nyáron naplementéig magas a fénysugarak beesési szöge, így éjszaka a felmelegedő talaj tovább melegíti a szőlőt. Emellett a talaj víztartó képessége csekély, tápanyagban szegény. Ilyen adottságok mellett minimális termőfelülettel dolgozik, ami tőkénként 6-8 rügy terhelést jelent. Így a tőkénkénti kevés fürthöz sok lombfelület fejlődik. Ez a dús lomb megvédi a termést a túlzott napsütés perzselő hatásaitól, továbbá tompít a hőség sokkoló hatásán is. A növényvédelem ma már megfelel az ökológiai gazdálkodás elvárásainak és legfontosabb része a pontos tápanyag utánpótlás. A szőlőt teljes érésben szüreteli, fajtánként külön. A fenolos érettség mérését is saját maga végzi.
Mindezen körülmények határozzák meg a Kőfejtő borok beltartalmát, stílusát. A savtartalom a somlói borokhoz képest alacsony. Ezt hozza a terület, erre építette fel a bort.

A bor
A borkészítés hagyományos módon zajlik. A 220-260 literes szerednyei hordók zempléni tölgyből készültek, ezekben erjed, majd érlelődik a bor 6-8 hónapig. Ezt követően egy pontosan beállított bentonitos derítés után még szüret előtt palackozza. A pontos borászati műveleteket az adott bor határozza meg. (battonage mértéke, almasav kérdése, kénezés, fejtések, hordóhasználat) Amióta bio körülmények között terem a szőlő, gyakorlatilag nem kell beavatkozni a bor fejlődésébe (nincs fajélesztő, enzimek, kombinált derítések stb…).

Péternél a házasított borok hagyományosan nagy hangsúlyt kapnak. A vulkáni talajnak köszönhetően a borok 2-3 év érlelés alatt elveszítik fajtajellegüket, és semmivel össze nem téveszthető „vulkánborrá” alakulnak. Nagyon fontos, hogy az érlelésre szánt bor megfelelő beltartalmakkal bírjon, hogy a több évig tartó érlelést követően harmonikus, jó ivású nedűvé váljon. A házasítás lehetőségével élve minden évjáratban készít Kőfejtő Cuvée-t, melyet hagyományosan 2-3 évig is érlel. Ezzel szemben a különböző fajtaborok nem készülnek minden évjáratban, és általában 1-2 éves korukban kerülnek a piacra.
A somlói borvidék híres fajtája, a Juhfark nála is fontos szerepet kap. Termesztése külön odafigyelést igényel: a betegségekre nagyon érzékeny, gyakran alig hoz termést, kiválogatják és leeszik a vadak, rothadékony, stb… 2008 óta dolgozik a fajtával, és ma már barátként üdvözlik egymást. Borát önállóan a 2015-ös évjáratból palackozta először.

Tóth Péter visszatérve Somlóra megvalósította álmát és mára már saját borait készíti. Ez az Olaszrizling, Hárslevelű és Juhfark házasítás egy páratlan képviselője a nagy-somlói boroknak. Hosszú, testes, ásványos és vulkános jegyeit a hárslevelű elegáns aromái és a tökéletes hordóhasználat kerekíti le.

A Kőfejtő Pince és egy hektáros birtoka, melyen Olaszrizling, Juhfark és Hárslevelű található, Somló hegyének nyugati oldalán található, a Séd dűlőben, az egykori Kőfejtőhöz közel. A hegynek erről a szegletéről (lévén nagyon elaprózott terület, mondhatni hétvégi házas) eddig nagyon kevés bor került palackba.
Tulajdonosa Tóth Péter, maga telepítette a szőlőt 2004 és 2008 között, valamint maga is műveli, olykor igénybe véve családja segítségét.

A birtok
A középmagas illetve alacsony kordonos művelésű sorok hegy-völgy irányúak. A művelést két fontos tényező befolyásolja, a talaj összetétele, mely homok alapon bazaltmurva, illetve az a speciális mikroklíma, amit ezek a sötét ásványok a nap erejével hoznak létre. Ugyanis a növényt hatalmas hőmennyiség éri, azáltal, hogy a lenyugvó nap teljes egészében éri a területet. Nyáron naplementéig magas a fénysugarak beesési szöge, így éjszaka a felmelegedő talaj tovább melegíti a szőlőt. Emellett a talaj víztartó képessége csekély, tápanyagban szegény. Ilyen adottságok mellett minimális termőfelülettel dolgozik, ami tőkénként 6-8 rügy terhelést jelent. Így a tőkénkénti kevés fürthöz sok lombfelület fejlődik. Ez a dús lomb megvédi a termést a túlzott napsütés perzselő hatásaitól, továbbá tompít a hőség sokkoló hatásán is. A növényvédelem ma már megfelel az ökológiai gazdálkodás elvárásainak és legfontosabb része a pontos tápanyag utánpótlás. A szőlőt teljes érésben szüreteli, fajtánként külön. A fenolos érettség mérését is saját maga végzi.
Mindezen körülmények határozzák meg a Kőfejtő borok beltartalmát, stílusát. A savtartalom a somlói borokhoz képest alacsony. Ezt hozza a terület, erre építette fel a bort.

A bor
A borkészítés hagyományos módon zajlik. A 220-260 literes szerednyei hordók zempléni tölgyből készültek, ezekben erjed, majd érlelődik a bor 6-8 hónapig. Ezt követően egy pontosan beállított bentonitos derítés után még szüret előtt palackozza. A pontos borászati műveleteket az adott bor határozza meg. (battonage mértéke, almasav kérdése, kénezés, fejtések, hordóhasználat) Amióta bio körülmények között terem a szőlő, gyakorlatilag nem kell beavatkozni a bor fejlődésébe (nincs fajélesztő, enzimek, kombinált derítések stb…).

Péternél a házasított borok hagyományosan nagy hangsúlyt kapnak. A vulkáni talajnak köszönhetően a borok 2-3 év érlelés alatt elveszítik fajtajellegüket, és semmivel össze nem téveszthető „vulkánborrá” alakulnak. Nagyon fontos, hogy az érlelésre szánt bor megfelelő beltartalmakkal bírjon, hogy a több évig tartó érlelést követően harmonikus, jó ivású nedűvé váljon. A házasítás lehetőségével élve minden évjáratban készít Kőfejtő Cuvée-t, melyet hagyományosan 2-3 évig is érlel. Ezzel szemben a különböző fajtaborok nem készülnek minden évjáratban, és általában 1-2 éves korukban kerülnek a piacra.
A somlói borvidék híres fajtája, a Juhfark nála is fontos szerepet kap. Termesztése külön odafigyelést igényel: a betegségekre nagyon érzékeny, gyakran alig hoz termést, kiválogatják és leeszik a vadak, rothadékony, stb… 2008 óta dolgozik a fajtával, és ma már barátként üdvözlik egymást. Borát önállóan a 2015-ös évjáratból palackozta először.

Tóth Péter visszatérve Somlóra megvalósította álmát és mára már saját borait készíti. Ez az Olaszrizling, Hárslevelű és Juhfark házasítás egy páratlan képviselője a nagy-somlói boroknak. Hosszú, testes, ásványos és vulkános jegyeit a hárslevelű elegáns aromái és a tökéletes hordóhasználat kerekíti le.

Mutass többet
0
0 ÉRTÉKELÉS
Csak bejelentkezett felhasználók értékelhetnek!
A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.