Skót lepárlók

KNOCKDHU / ANCNOC

Kiejtés: {knock-DHU / an-KNOCK} Régió: Speyside Alapítva: 1932Pacific Spirits)  

Keith városát elhagyva, Speyside keleti vidékei felé tartva lassan a Knock Hill lábához érünk. Itt, a Moray-völgy gazdag árpaföldjei között, a kúp alakú domb csodásan tiszta forrásai alatt áll a John Morrisson által, a DCL-istálló közreműködésével – eredetileg még Knockdhu néven – alapított lepárló.

A Moray-völgy adottságai jó alapot nyújtottak egy különlegesen könnyű és levegős, kellemesen száraz párlatnak, ami azonban egészen a kilencvenes évekig csak kevertek alkotóelemeként volt ismert a skót whiskypiacon.

A főzde igazi sikereit az 1988-ban feltűnt Inver House hozta el. Az új tulajdonos érkezése után egy esztendővel újranyitotta a néhány éve parlagon heverő lepárlót, és kicsivel később bele is kezdett a malátawhiskyk forgalmazásába. Az üzlet azonban eleinte nem igen akart beindulni, és a cégvezetés hamarosan úgy döntött, átkereszteli nemes portékáját, hogy a fogyasztók véletlenül se keverhessék össze azokat az – amúgy teljesen más jellegű főzeteket produkáló – Knockando párlataival.

Az 1993 óta anCnoc  (keltául „Fekete Domb”) néven működő lepárló aztán az ezredfordulót követően a Thaiföld leggazdagabb embereként ismert Charoen Sirivadhanabhakdi tulajdonában álló Great Oriole Group irányítása alá került. A Chang nevű sörével nem csak Thaiföldön piacvezető, de angol focicsapatok mezén is feltűnő italmogul pedig volt oly jó, hogy nem nyúlt a főzde két ódon főzőüstjéhez. Sőt, még a lepárló csőkígyós hűtőrendszerét is meghagyta. A tőkeerős befektetőnek köszönhetően azonban az elmúlt néhány évben számos új single malt palackozás tűnt fel a boltok polcain, miközben anCnoc fantasztikus leve a Haig, a McArthur’s vagy a Blairmohr nevű keverteket is tovább gazdagítja.