Skót lepárlók

KNOCKANDO

Kiejtés: {knock-AN-do} Régió: Speyside Alapítva: 1898 Tulajdonos: Diageo

Az azonos nevű falu határában, a Spey folyó fölött, egy „kis fekete dombon” álló Knockando lepárlót John Thompson építtette Charles Chree Doig tervei alapján, és bár az óta számos jó nevű befektető is megfordult a főzde tulajdonosai között, a lepárlóban zajló munkálatokat még ma is az alapító egyik unokája irányítja.

A családi örökséget több mint száz éve hűségesen őrző Thompson-örökösnek, na és persze a Cardnach-forrás kvarcrétegeken áttörő vízének is köszönhető, hogy Knockando ra mai napig Skócia egyik legkönnyebb párlatát készíti. Ez az áttetszően világos, könnyű és száraz, kissé malátás ital mindig is a J&B kevert whiskyk alapjaként volt ismert, de a hetvenes évektől már jó néhány single malt is palackozásra került.

A lepárló szakemberei folyamatosan figyelik a hordók tartalmát, és minden egyes főzetet akkor palackoznak le, amikor szerintük arra a legalkalmasabb. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy bár a főzde termelésének alig tizede kerül önálló üvegekbe, ez mégis elég volt ahhoz, hogy a Knockando néhány év alatt Skócia egyik legnagyobb exportőrévé váljon.