Skót lepárlók

KININVIE

Kiejtés: {Kin-NIN-vee} Régió: SPEYSIDE Alapítva: 1990 BEZÁRVA: 2010 Tulajdonos: William Grant & Sons

A Kininvie 1990. június 26-ai felavatásakor, a Glenfiddich alapító William Grant utolsó élő unokája, Janet Sheed Roberts nyitotta meg a lepárlót. Mrs. Roberts egyébként 111-ik életévében, Skócia legidősebb embereként halt meg 2012-ben! A tulajdonos, William Grant & Sons, az egyre népszerűbb Grant’s malátawhisky igényének kielégítésére építette, a Speyside szívében fekvő Dufftown városában, ahol a cég másik két lepárlója (Glenfiddich, Balvenie) is található. Egyetlen önálló épülete a lepárlóház, a többi munkafolyamatot a szomszédos Balvenie telepén végzik, pontosabban csak végezték, mert a Kininvie-t 2010-ben bezárták. Az Ailsa Bay megnyitásával ez a lepárló – jelenleg – funkcióját vesztette. 

 

Úgy tűnik a tulajdonosok valahogy mindig mostohagyermekként tekintettek rá, sosem akarták, hogy a cég harmadik single malt márkája váljon belőle. Sőt annak érdekében, hogy még véletlenül se kerüljön Kininvie single malt a piacra, azokba a hordókba, amelyeket más cégeknek adtak el keverési célból, egy kevéske („teáskanálnyi”) Balvenie-t is raktak. Így a hordó tartalma azonnal vatted malttá vált. A Grant vezetői például kicsit sem repestek az örömtől, amikor néhány évvel ezelőtt a német Glenscoma cég Aldunie néven egy olyan whiskyt adott ki, amelynek hátsó címkéjén ez volt olvasható: olyan vatted malt, amelyben a Kininvie single malton kívül van néhány csepp más Dufftown single malt is. Az viszont már cseppet sem zavarta őket, hogy a holland Van Wees egy hihetetlen storyval (ti., hogy egy hajóroncsból mentették meg a hordókat) adta el éveken át a Kininvie whiskyt Burn of Speyside elnevezéssel. 

 

Mindenesetre a Grantnek is megvan a maga vatted maltja, a népszerű Monkey Shoulder, amelybe szintén kevernek a Kininvie lepárlóból származó whiskyt. A főzde első hivatalos single malt palackozása 2006-ban jelent meg, a már említett Janet Sheed Roberts 105-ik születésnapjának tiszteletére. Ezt a 15 éves, Hazelwood néven megjelent kiadást 2008-ban egy 17 éves követte - szintén a születésnap apropóján. Ezeken kívül - jelenleg - nem tudunk a lepárló egyéb más single malt kiadásáról.