Skót whisky | Blog

Kingsbarns Dream to Dram – Lowland új ízei

A skót whisky soha nem látott virágkorát éli a 21. század elején. Egyre-másra nyílnak meg az új lepárlók, nemcsak a főzdével jól ellátott vidékeken, hanem azokban a régiókban is, ahol a történelem megtizedelte őket. Ezek közé tartozik a Lowland régió is..

A skót whisky soha nem látott virágkorát éli a 21. század elején. Egyre-másra nyílnak meg az új lepárlók, nemcsak a főzdével jól ellátott vidékeken, hanem azokban a régiókban is, ahol a történelem megtizedelte őket. Ezek közé tartozik a Lowland régió is, ahol csak a Glenkinchie és az Auchentoshan tartotta a frontot. Az utóbbi években azonban itt is mozgolódás történik. Ennek egyik szép példája a Kingsbarns Distillery, amely 2014-ben kezdte meg működését.

A Wemyss család több évszázados múltra tekint vissza. Kastélyuk már a 12. század óta a klán tulajdonában van és a család székhelyének tekinthető.  A whiskyvel azonban csak a 19. században kerültek kapcsolatba és még többet kellett várni, hogy William Wemyss a prémium borok világában megszerzett tudását a család neve alatt futó blending cégben is kamatoztassa.

A Wemyss termékei közül elsődlegesen a blended maltok (több lepárló single malt whiskyjeinek házasítása, továbbérlelése) számítanak a cég zászlóshajóinak, azonban prémium minőségű single cask single malt palackozásaik is nagyon kedveltek a rajongók körében.

Ezt megfejelve szinte kézenfekvő volt, hogy saját single malt készítésébe is belefognak, így született meg a Kingsbarns lepárló, amely 2014-ben kezdte meg működését Fife megye legkeletibb pontján. Helyből, Fife megyéből származó árpát használnak, amelyet a birtok alatt található forrásvíz és a Kingsbarns lepárlóban – kisüzemi keretek között – alkalmazott szakértelem tesz teljessé.

Az első hordókat 2015-ben töltötték meg az új párlattal és 2019-ben már kezünkbe is vehettük az első single malt palackozást, amely a Dream to Dram névre hallgat. Noha fiatal whiskyt rejt a palack, ez ne tévesszen meg senkit: kora ellenére rendkívül komplex, ízletes italról beszélünk, amely kiemelkedik a legtöbb új lowlandi főzde palackozásai közül, és azokkal együtt kijelöli a régió új karakterét. Érleléséhez ex-bourbon-hordókat és olyan, úgynevezett STR-boroshordókat használtak, amelyeknek a belső felületét lecsiszolták, majd újra kiégették, új életet lehelve ezáltal a hordó dongáiba. Innen a rövidítés is: shaved-toasted-recharred. Ez az eljárás egyébként a néhai Dr. Jim Swan nevéhez fűződik, aki hatalmas szaktekintély volt a skót whisky történetében és örökségét még sokáig őrzi az iparág.

Ez a single malt kiváló bizonyítéka annak, hogy nem a kor számít, így nem a megfelelő tájékozódás helyett nem feltétlenül az a jó megoldás, hogy folyton a korjelölést lessük a címkén. Hiszen vannak rá példák, hogy egy fiatal whisky is hozhat olyan ízvilágot, ami esetleg pár évvel idősebb társainál szoktunk csak meg.

A Wemyss család pedig közvetlen segítséget kap Charles Macleantől, az ismert whiskyszakértőtől és szakírótól.

Évszázados szakértelem, értő kezek, kiváló összetevők – minden adott ahhoz, hogy jó whisky szülessen.

Wemyss termékek