Skót whisky | Blog

Kilchoman kézműves lepárló - ősi módszerek és 21. századi innováció

A Kilchoman családi kézben lévő kézműveslepárlót Islay „füstös” szigetének nyugati felén alapították 2005-ben, a Rockside farmon, így ez a lepárló 124 év elteltével az első új lepárló volt a füstös whiskykről közismert szigeten!

A Kilchoman évi közel 120.000 literes termelésével Skócia egyik legkisebb lepárlójának számít. Az Islay szigetén működő lepárlók közül kizárólag ők mondhatják el magukról, hogy olyan whiskyt tudnak előállítani, amely teljes mértékben a szigeten készül. A Kilchoman maltjaiban nagyon komoly potenciál van, így érdemes nyomon követni ennek a nagyszerű whiskynek a fejlődését.

 

 

 

 

 

A teljes gyártási folyamatot hagyományos módon és helyben végzik: a farmon termő árpát maguk vetik és aratják, hagyományos módon szárítják, tehát saját malátázót (malting floor) használnak. Rajtuk kívül Skóciában még öt másik lepárló maradt meg ennél az ősi módszernél!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesség:

 

A Kilchoman digitális újítással rukkolt elő

Innovatív fejlesztéssel készül a Kilchoman lepárló: NFC (Near Field Communication) technológiát integrál a Machir Bay és Sanaig alapkiadások címkéjébe. Az NFC lehetővé teszi, hogy az arra képes okostelefonunkat a címkéhez érintve olyan portálra irányítson minket, ahol különböző információkat olvashatunk a palackozásról (régebbi iPhone modellek esetében először a „Discover Kilchoman” appot kell telepíteni). Az újítás bevezetésének célja, hogy egyszerűbbé tegye a whiskyrajongók szinte csillapíthatatlan információéhségének kielégítését.

 

 

 

 

 

Sanaig

A Kilchoman lepárló Sanaig néven dobta piacra Sanaig termékét, amely az eddigi Machir Bay-jel egyetemben a családi főzde zászlóshajója. A lepárlótól észak-nyugatra levő tengeri öblöcskéről elnevezett Sanaig túlnyomórészt sherrys jegyekkel rendelkezik, mivel nagyobb részt Oloroso sherry hordóban pihent. A Sanaig eddigi pályafutása során már több díjat is nyert.

A Machir Bay az Islay sziget legszebb partszakaszáról elnevezett italt különböző korú (10 év alatti), bourbon- és sherryhordóban érlelt whiskykből alkották. A kitűnően sikerült, kerek, krémes whisky nagyon kellemes füstös aromákkal bír.

 

 

 

 

 

 

Készíts koktélt Kilchoman termékből

SMOKED SUMMER SPRITZ

Hozzávalók:

30ml Rinomato - L'Aperitivo

25ml Kilchoman Földi Szeder likőr

Szóda

Elkészítés: Tegyünk jégkockákat egy magas falú pohárba, öntsük rá a likőrt és az aperitifet, keverjük meg, majd öntsük fel szódával.

Díszítés: két szeder és grapefruit

Összes Kilchoman termék!