Skót lepárlók

KILCHOMAN

Kiejtés {kil-CHO-man} Régió: Islay Alapítva: 2005 Tulajdonos: Kilchoman

A Kilchoman  lepárlót Malcoln Rennie egy farmon alapította Islay szigetének nyugati felén 2005-ben, így ez a lepárló 125 éve az első új lepárló a füstös whiskykről közismert szigeten!  A ’Kilchoman’ Islay sziget egyik plébániájának a neve, amely pedig egy, a 600-as években élt ír szerzetesről, Szent Commanról lett elnevezve.

  

Évi közel 150.000 literes termelésével Skócia egyik legkisebb lepárlójának számít. A cég saját területén, a Rockside Farmon árpát termeszt, amely mintegy 30 %-ban fedezi maláta szükségletüket. A maradékot a szintén a szigeten működő Port Ellen malátázóból szerzik be. A két féle árpából származó párlatokat gondosan elkülönítik egymástól, annak érdekében, hogy olyan palackozásokat jelenthessenek meg, amelyek teljes mértékben Islay szigetén készültek (pl. a 2013-ban második alkalommal megjelenő 100% Islay whiskyjük). 

A teljes gyártási folyamatot hagyományos módon és helyben végzik: a farmon termő árpát maguk vetik és aratják, hagyományos módon szárítják, tehát saját malátázót (malting floor) használnak. Rajtuk kívül Skóciában csak másik öt lepárló maradt meg ennél az ősi módszernél. A cefréző- és erjesztőkádak valamint a lepárlóüstök külön, a Kilchoman igényeinek megfelelően lettek kifejlesztve. A lepárlóberendezések a legkisebbek közé tartoznak Skóciában, a lepárló üst űrtartalma 2070 liter. 2011 óta saját palackozójuk van, és ha minden jól megy, akkor 2013 áprilisától a telephelyen felépülő raktárakban érlelhetik maltjaikat (eddig ezt döntően máshol kellett megoldaniuk, többek között a Bruichladdich és a Bunnahabhain biztosított helyet a Kilchoman  hordóinak). Érleléshez két fajta hordót használnak. A hagyományos bourbonhordókat a Buffalo Trace lepárlótól kapják, a sherryhordók pedig Miguel Martin borászatából származnak.

  

Az első, 2005 telén lepárolt és 2009 tavasszal piacra dobott single malt-jának 8300 üvegét pár nap alatt adták el. Azóta számos, fiatal párlatok keverékéből készült palackozással jelentkeztek már, amelyek közül a Machir Bay és 100% Islay nagy elismerést vívott ki magának. Bátran kijelenthető tehát, hogy a Kilchoman maltjában nagyon komoly potenciál van, és amíg idősebb verziói meg nem jelennek, addig is érdemes nyomon követni ennek a nagyszerű whiskynek a fejlődését. 

A lepárlónál lehetőség van testközelben is megtapasztalni az ott folyó munkát, ugyanis egy munkahéten keresztül részt vehetünk a whisky készítés minden lépésében. A „képzés” öt napig tart a végén pedig oklevelet, valamint egy kis kóstolót is kapunk a segítségünkkel elkészült párlatból. A látogatói központ egész évben szívesen várja az érdeklődőket, saját shoppal, kávézóval és persze whiskyvel.