Blog

Kavalan – Tajvan első whiskyje

A Kavalan az első tajvani whisky, amelyet a sziget északkeleti részén (Yilan megye) található Yuan Shan (avagy King Car Kavalan Whisky Distillery) lepárlóban készítik.

Nem véletlenül esett erre a vidékre a választás, hisz az üzem két hegyvonulat között helyezkedik el, amelyek bővelkednek tiszta és hideg forrásvizekben. A tulajdonos King Car Group mindössze 8 hónap alatt húzta fel az épületeket, így 2006-ban már meg is indulhatott a termelés az üzemben. (Ezért is látható a patinás üvegek fekete dugóján egy királyi autó) Emellett egy gyönyörű látogatóközpontot is felépítettek, amelyben évente nem kevesebb, mint egy millió ember fordul meg, vagyis annyian, mint az összes hasonló célú skóciai létesítményben összesen!

 

A Kavalan a nevét Yilan megye legkorábbi törzséről kapta, a malátázott árpáját pedig egyenesen Skóciából. A whiskylepárlásnál szokatlanul korai vágási pontok alkalmazása miatt alapvetően édes karakterű italokat készítenek, amelynek érleléséhez válogatott, minőségi hordókat használnak; többek között bourbon-, sherry-, portói- és egyéb más boroshordókat. A négyemeletes tárolóházakban a hordók össze vannak kötve egymással, így próbálják megelőzni a viszonylag gyakori földrengések okozta károkat.

 

 

 

Az angyalok jussa igen magas!

A forró és magas páratartalmú klíma miatt a máshol szokásosnál jóval nagyobb az angyalok jussa vagyis amekkora rész elpárolog évente a hordóból: a legfelső szinten akár 42 fok is lehet, az angel’s share pedig 15-17%, ellentétben például a Skóciában szokásos évi 1-2 %-kal! Ugyanakkor az ital érlelődése is jóval intenzívebb. A kiváló hordós érlelés és a különleges klimatikus körülmények következtében egy egészen komplex, többrétegű whiskyt élvezhetünk a Kavalan személyében, amelyet bátran ajánlunk kipróbálásra. Ezek az 5-8 éves italok jóval idősebb whiskyk aromavilágát és összetettségét képesek felmutatni.

 

 

Első whiskyjüket 2008 decemberében adták ki, amely Kavalan néven a lepárló alapválasztékának zászlóvivő terméke. Ezt az italt 6 különböző hordótípusból keverik ki, amelyek között van friss bourbon-, friss sherry-, újratöltött bourbon-, vörösboros spanyol, valamint két különböző fehérboros portugál hordó. A Kavalan bársonyosan sima, édeskés alapkarakteréhez ezáltal fűszeres-gyümölcsös komplexitás párosul.

 

 

 

Concertmaster

A Concertmaster egy olyan single malt whisky, amely amellett, hogy hangsúlyosan különleges és egyedülálló karakterrel bír, nem mond le az átfogó harmóniáról sem. Az amerikai tölgyfahordós érlelést követően különböző portói hordókban utóérlelik (ruby, tawny és évjáratos portói borok használt hordóiban), ezáltal az érett és friss jegyek remek egyensúlyú összjátéka valósul meg ebben a fiatal whiskyben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kavalan Solist Sherry (0,7 l, 58,6%)

 

A Kavalan Solist Sherryt olyan hordóban érlelték, amelyben előtte sherry spanyol bor volt. Egy hordót palackoztak le, természetes hordóerősséggel (cask strengh).. Egészen elképesztő szín, illat és íz jellemzi, jelentős boros hatásokkal. Egészen komplex, vibráló whisky, amelynek párját ritkítóan mély sherrys karaktere mellett nem mehet el szó nélkül az ember.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kavalan Sherry Oak Alambic (0,2 l, 54%) – A lepárló kicsinyített mása

A Kavalan ezen kiadása egy kisüsti lepárlóra emlékeztető üvegben lett palackozva. Kicsi űrtartalma ellenére igazán mutatós lehet egy gyűjteményben, hiszen ritkán fordul meg az ember polcán egy lepárló kicsinyített mása, hát még ha nagyszerű whiskyt is rejt.

Ízjegyeiben egyébként nagyon hasonló a 0,7L-es Solist Sherry kiadáshoz, viszont az alacsonyabb alkoholfok egyértelműen változtat rajta. Olyan hordóban érlelték, amelyben előtte sherry spanyol bor volt.

 

 

 

 

 

Kavalan In Tube mini pack

10 kóstoló a Kavalan lepárló csodálatos gyűjteményéből. A kis mennyiségek páratlan ízélményt rejtenek, ebben biztosak lehetünk.

Aki látta az 1993-as Jurassic parkot, annak eszébe juthat erről a kis csomagról a dinoszaurusz- DNS, amit el akartak lopni. Olyan, első ránézésre, mintha kicsempészték volna a Kavalan whisky DNS-ét Tajvanból és elhozták volna nekünk.

Lássuk, mit is rejt ez az különlegesség: Kavalan Single Malt 40%, Kavalan Concertmaster 40%, Kavalan ex-Bourbon Oak 54%, Kavalan Sherry Oak 54%, Kavalan Fino Sherry Oak 54%, Kavalan Wine Oak 54%, Kavalan King Car Conductor 46%, Kavalan Podium 46%, Kavalan Peaty Oak 53%, Kavalan Brandy Oak 54%.

ÖSSZES KAVALAN WHISKY