Japán lepárlók

KARUIZAWA

Alapítva:1955 Tulajdonos: Mercian

 

 

Amikor a skót lepárlók nagy építőjeként elhíresült Charles Chree Doig a 19-ik század végén a whisky őshazájában először próbálkozott az úgynevezett pagodatetős módszerrel, még nem sejthette, hogy néhány évtizeddel később a whisky az igazi pagodák birodalmában is megveti a lábát. A Karuizawa lepárló nem az első volt a japán főzdék sorában, borostyánnal benőtt, piros falai és pagodatetős kéménye alatt járva mégis mindenkinek az óhaza híres főzdéi jutnak eszébe.   

A Fuji lábánál álló Karuizawa helyén eredetileg egy borászat állt, de amikor az – addig szintén borászattal foglalkozó – Mercian vállalat felvásárolta, a gépsorokat átállították az akkoriban egyre népszerûbb whisky-lepárlásra. A főzde különleges lepárlási technikája leginkább a szaké főzésnél megszokott eljáráshoz hasonlít, ami az Asama-hegyből előtörő lágy víz, a Skóciából behozott Golden Promise árpa és a főként sherry-hordókban történő tárolással kiegészítve egy különlegesen lágy, tiszta és édes párlatot eredményez.  

 

A Karuizawa jelenleg 20 féle vintage palackozással kényezteti a nagyérdemût. Az 1974-től 1993-ig dátumozott üvegek különlegessége, hogy mindegyik címkére tintával van odavésve a lepárlás éve, a palackozás dátuma, a hordó száma és természetesen a lepárló mester szignója.