Blog | Rum

A Karib-térség csábító rumjai: Clairin, Hampden, Veritas és társai

A világ számos szegletében készítenek rumot, s ide tartozik a Karib-térség régiója is. Egy rumkedvelő számára ez a vidék kihagyhatatlan „rumforrás”. Gyere velünk egy virtuális rumsétára Haitira, Barbadosra és Jamaicára.

Miért olyan kifinomult rum a Clairin?

A La Maison & Vélier által forgalmazott Clairin voltaképpen egy agricole rum, ami azt jelenti, hogy a rumot nem melaszból, hanem frissan facsart cukornádból készítik. Ez az alapanyag az egyik legkiválóbb minőség, ami a cukornád összes pozitív tulajdonságát (frissesség, aromagazdagság, stb.) magában hordozza.

A Karib-térségben, Haitin gyakorlatilag „ősidők” óta készítenek rumot, így kellő tudással és tapasztalattal vannak felvértezve a szakemberek a régióban található több száz mikrolepárló mindegyikében.

A Clairin rum követi a hagyományokat, így hűek a rumkészítés már megszokott régi kultúrájához: a cukornád levét kézműves módon dolgozzák fel, amibe természetesen a z is beletartozik, hogy vadélesztővel, spontán fermentációval kezelik.

 

Karib-térség rumjai

A csúcsminőség három alappillére

Ahhoz, hogy kiváló Clairint fogyaszthassunk a világ számos szegletében, bizonyos előírásoknak meg kell, hogy feleljen.

Első és legfontosabb, hogy a feldolgozásra kerülő cukornádat helyben kell megtermelni és feldolgozni, mégpedig a tradíciókhoz hűen, organikusan. A cukornádszüret a régió egyik legnagyobb eseménye, aminek mindenki nagy várakozással néz elébe. Itt például elengedhetetlen a kézi erővel történő szüretelés. És ami az egyik legfontosabb, a termelésnél figyelni kell arra, hogy az erjedés természetes úton menjen végbe, és nem kerülhet a készítendő párlatba semmilyen adalékanyag.

Maga az erjesztés (fermentáció) nem tarthat 120 óránál rövidebb ideig, és a „végterméket” természetesen Haitin palackozhatják.

A La Maison & Velier változatos porfólióval rendelkezik, hisz több termelőtől is forgalmaz Clairin rumot.

Rum Clairin Ansyen Sajous #SA17CR-9 (0,7l, 52,9%)

A Sajous tulajdonosa Michel Sajous. ott építette fel a lepárlót, ahol a családja 1960 óta él. 30 hektárnyi cukornádültetvény közepén, Port-au-Prince környékén. A lepárlóban a legelterjedtebb lepárlási technológiával dolgoznak, így nem használnak sem hozzáadott cukrot, sem melaszt. Érdekesség, hogy az Ansyen Sajous rumot Lukasz Chodacki, a Clairin Világbajnokság 2019-es lengyel döntőjének győztese választotta palackozásra.

Casimir

A Casimir egy vadregényes vidéken található, amit nem is annyira könnyű megközelíteni, Barradéresben. Itt gyakorlatilag semmi nincs, csak lepárló, de abból tizenhárom is…

Rum Clairin 2018 Casimir (0,7 l, 53,3%)

Ez a figyelemreméltó fehér rum organikusan készül, és ne felejtsük el, hogy tekintélyes (53,3%) alkoholtartalommal bír, így ezt bizony bele kell kalkulálni a koktélkészítésbe.

 

Rum Clairin 2020 Le Rocher (0,7l, 47,2%)

A Le Rocher Pignonban bújik meg, Sajoustól egy órányi kocsikázásra. Itt fontos megemlítenünk, hogy a Le Rocher nem csupán tiszta cukornádléből, hanem szirupból készül. A neve ’sziklát’ jelent, ami tulajdonképpen arra utal, hogy a lepárló egy sziklára épült. A gyártó pedig nem más, mint Romulus Bethel.

 

Rum Clairin Ansyen Vaval #VA17CR-5 (0,7l, 49,3%)

A Vaval lepárlót a háború után a mai tulajdonos, Fritz Vaval Arawaks apja, Danois Vaval alapította. Napjainkban 20 hektáron termelik a Madame Meuze fajtájú cukornádat. A termeléshez nem használnak műtrágyát vagy egyéb mesterséges növényvédő szereket sem. A cukornádat szamarak szállítják egy közeli kis malomban préselésre. Az erjedés körülbelül 3-5 napig tart természetes élesztőgombák alkalmazásával. A lepárlás után alkoholtartalma 50-55% között van. 200 literes edényekben tárolják, majd a közeli Port-au-Prince-be küldik palackozásra.

A dán Sarah Dietmayert, a 2019-es Clairin World Championship döntősét pedig az a megtiszteltetés érte, hogy ezt a rumot ő válogatta palackozásra.

 

Rum Clairin Communal Ansyen (0,7l, 49,3%)

Clairin Communal Ansyen voltaképpen egy blended rum, amely 18-24 hónapig érlelt rumokat tartalmaz, amelyeket ex-rumhordókban (Bielle, Caroni, Mount Gay stb.), valamint ex-whisky- és ex-whiskey-hordókban (Benriach, Widow Jane, Buffalo Trace, Jack Daniels stb.) is érleltek. Ennek köszönhetően az a rum egy valóságos ízkavalkád, amelyben teret kapnak a gyümölcsös, virágos, fűszeres, aromák ugyanúgy, mint a mézes jelleg. Nagyon komplex és nagyon finom!

A Karib-térség több különleges rummárkával is büszkélkedhet

Hampden 8 éves

A 8 éves Hampden a jamaicai ősi "stinking rums", azaz jellegzetes illatú, magas észtertartalmú rumok méltó örököse, érett gyümölcsök, fűszerek és fenolok finom keveréke. Intenzív íze és nagyon jellegzetes aromái hiteles, természetes hangulatot adnak neki. 100% hagyományos lepárlóüstös desztillálás, teljes idejű trópusi klimatikus viszonyok közötti érlelés, magas észtertartalom, telt, gyümölcsös ízek - ezek egyaránt jellemzik a jamaicai Hampden rumoka. Egy szuperprémium rum az ünnepi asztal fénye lehet.

 

Rum Veritas (0,7l, 47%)

A Veritas, amely latinul "igazságot" jelent, egy érdekes és élvezetes rum, amelyet a Hampden rumokat is kiadó Foursquare and Hampden, valamint az olasz palackozó, a Velier készített. Ez az érleletlen fehér rum a barbadosi Foursquare lepárló Coffey-típusú oszlopos lepárlóinak párlataiból és a jamaicai Hampden lepárló pot still üstjeinek párlataiból készült blend. Semmi más nem került hozzá, és semmilyen szűrést nem alkalmaztak, mielőtt Veritas néven, 47%-os alkoholtartalommal palackozták a Foursquare lepárlóban, Barbadoson.

 

Rum Panama 2013 Transcontinental Rum Line (0,7 l, 43%)

A Transcontinental Rum Line a La Maison du Whisky 2016-ban indított sorozata, amelyben különleges minőségű, válogatott rumok kerülnek palackozásra kis szériákban. A Transcontinental-sorozat rumjai egyaránt érlelődtek eredeti készítési helyükön trópusi éghajlati övön, és Európában kontinentális éghajlati övön. Így két különböző hőmérsékleti viszonyok között, két eltérő érési minőséget tudtak elérni. Igazán izgalmas és egyedülálló sorozat! Ezt a rumot egy meg nem nevezett panamai lepárlóban párolták le, majd ugyanitt került hordókba 2013-ban. Itt kezdték meg érlelését trópusi hőmérséklet mellett. A rum az érési idejének nagyobb részét már Európában, kontinentális éghajlaton töltötte. Ízvilágában tetten érhető a két helyszínen történő érlelés.