Egyesült Államok lepárlói

JIM BEAM

Régió: Kentucky - Clermont Alapítva: 1795 Tulajdonos: Jim Beam Brands Co.

 

Ha bourbon, akkor Kentucky, és ha Kentucky, akkor Jim Beam. A világ legkeresettebb bourbonjét gyártó, jelenleg Clermontban álló óriási lepárlót immár a Beam-família hetedik generációja vezeti.    

 

 

A hajdanán német bevándorlók sorával az újvilágba érkezett Boehm család tagjai előbb a keleti partvidéken, majd Kentucky zöldellő dombjai közt találtak otthonra. A Boehm-ök nevüket az angolosabban csengő Beam-re változtatták, és a környékbelieket követve, hamarosan maguk is gabonatermesztésbe kezdtek. Amikor Jacob Beam az általa mûködtetett vízimalomban őrölt gabonának nem talált megfelelő piacot, úgy döntött, hogy az őrleményt whiskey-készítésre használja, ezért felépítette saját lepárlóját, az Old Tub-ot, melynek első Old Jake Beam néven forgalmazott párlatait 1795-ben kezdte forgalmazni.

 

1820-tól az üzemet az alapító fia, majd unokája irányította, és a 19. század első felében a családi vállalkozás eladásai olyan szépen megugrottak, hogy David M. Beam – az egyre növekvő igények kielégítésére – a Nelson megyei Clear Springs-be, mindjárt a vasút mellé költöztette a vállalatot.

 

A Jim Beam márkanév születése már a család negyedik generációs lepárlómestere, Colonel James Beauregard Beam nevéhez fûződik. Jim még 1894-ben vette át a szeszfőzdét, amit aztán – a szesztilalom éveit nagy nehezen túlélve – 1933-ban költöztetett jelenlegi helyére a Bullitt megyei Clermontba. Két évvel később fiával együtt megalapította a James Jim Beam Distilling Company-t, amely 1954-ben a közeli Boston városában megnyitotta második szeszfőzdéjét is. A világ legsikeresebb whiskey-gyártója később a Fortune Brands tulajdonába került, az üzemben zajló munkát és a forgalmazást azonban napjainkban is a Beam család leszármazottai felügyelik, és a kétszáz éves recepturát immár a Beam-ek hetedik generációja őrzi a legszentebb családi titokként.

 

A világ minden valamirevaló kocsmájának polcán megtalálható fehér címkés Jim Beam aranyló színét, kukoricás aromáját és vaníliásan édeskés ízét mindenki ismeri, sőt, talán még a fekete címkével árusított, sokkal karakteresebb 8 éves verzió is sokak számára ismerős lehet, míg az igazi whiskey-fanatikusok legnagyobb kedvence az Abraham Lincoln egykori lakhelyének nevét viselő, 9 éves korára csodásan gazdag itallá érő Knob Creek. A James B. Beam lepárló termékeinek hihetetlen népszerûségét jelzi, hogy 2008-ban immár a 11 milliomodik hordó párlatot gurították át a tárlóházba.