Termékek Menü
0

Fejléc hívjon minket

  • Hívjon
  • Minket!
  • +36 20 500 3722
  • H-P: 8:30 - 17:00 ig
Jericho Classic Lost Distillery (0,7L 43%) Katt rá a felnagyításhoz

Jericho Classic Lost Distillery (0,7L 43%)

Internetes ár:
13.990 Ft (11.016 Ft + ÁFA)
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!

A Lost Distillery kutatásai révén újraalkotta az 1913-ban bezárt Jericho lepárló enyhén tőzegelt, sherry érlelt maltját.

Elérhetőség: Több, mint 6 db raktáron
Szállítás: 2017. július 27.
Szállítási díj: 990 Ft

Leírás és Paraméterek

Mostani akciónk keretén belül minden Lost Distillery whiskyhez egy 1490 ft értékű logós flaskát adunk ajándékba. 

A Jericho lepárló Highland észak-keleti részén állt, egy csendes, eldugott völgyben. William Smith alapította 1822-ben, aki hívő ember lévén (prédikátorként is működött) bibliai névvel látta el főzdéjét (nem mellesleg a telken átfolyó patakot Jordánnak nevezték). A Jericho szépen növekedett, rendszeresen jelentek meg hirdetései az újságokban, azonban a későbbi modernizáció után is fennmaradt a nehézkes szállítás problémája, így a termékeket lóval kellett a legközelebbi vasútig szállítani. Az átépítés után a lepárló Benachie névvel folytatta működését, így a Jericho testes-olajos maltja jóval könnyebb lett. A 19. század elején még érleletlenül adták a whiskyjüket, később azonban madeira- és sherryhordót kezdtek el alkalmazni egészen a az 1913-as bezárásig. A Lost Distillery kutatásai révén ezt az enyhén tőzegelt, sherry érlelt maltot alkotta újra. Ha többet meg akarsz tudni az Jericho történetéről, akkor kattints IDE!

A Lost Distillery összes kiadása egyedi, a címkén feltüntetésre kerül az adott eresztés száma és a palack száma.

Ez a blended malt whisky 12-15 év közötti érlelésekből lett megalkotva. Kóstolásakor gyümölcsös sütis, mandarinos, gyógynövényes, vaníliás aromákkal találkozhatunk.

 

The Lost Distillery Story

A 20. században majdnem 100 lepárló zárt be vagy pusztult el Skóciában. Ez a szám majdnem a fele a valaha (hivatalosan) létezett összes skót lepárlónak. A világgazdasági válság, a túltermelés, a világháborúk, a szesztilalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sok főzde zárt be. Ennek eredményeképpen számos különleges és igen tiszteletreméltó lepárló veszett el a világ számára.

Egészen mostanáig.

Egy szakértői csapat ugyanis arra vállalkozott, hogy újjáéleszti ezeket a valaha volt whiskyket. Ezekből az italokból azonban nem maradt fenn egy palack sem, amely mintául szolgálhatna, ezért az újraalkotáskor különleges eszközökhöz kellett nyúlniuk: korabeli feljegyzésekhez.

A Michael Moss professzor (Glasgowi Egyetem) vezetésével egy levéltárosi csapat gyűjti és vizsgálja azokat a korabeli írásos anyagokat (lepárlói feljegyzések, adatok, korabeli újságcikkek, utazók beszámolói stb.), amelyekben említik a lepárlót és whiskyjét. Ezek alapján próbálják meg reprodukálni azt a karaktert, amilyen az adott whisky az utolsó lepárlásakor lehetett.

Ennek során 10 fő szempontot vesznek figyelembe:

  • utolsó lepárlás dátuma (milyen technikai háttér állt akkor rendelkezésre)
  • elhelyezkedés (melyik régió, mellyek voltak a szomszédos főzdék)
  • vízforrás (lágy vagy kemény víz, milyen ásványi összetevőkkel)
  • árpa fajtája
  • élesztő
  • tőzeg
  • cefréző kád
  • erjesztő kád
  • lepárló berendezés
  • hordó.

Ezek alapján már egy viszonylag jó képet kapnak a főzdében készülő whisky egykori stílusáról. Ekkor a Lost Distillery whisky készítői is áttanulmányozzák az eredményeket, és megpróbálják elhelyezni az italt egy aromaskálán: tőzeges – virágos – gyümölcsös – gabonás – boros – fás - kénes.

A folyamat harmadik része a legizgalmasabb és talán a legnehezebb. Ekkor ugyanis a kutató-levéltáros (Archivists) és a whisky készítő (Whisky Makers) csapat összeül, és egy ún. aromapanel segítségével megvitatják az újjászületésre váró whisky karakterét. Különböző lepárlók single maltjaiból állítanak össze több féle mintát, és végül azt választják ki, amelyik a team minden tagja számára azt adja, amit a meglévő információk alapján vizionált. Időigényes és sok tapasztalatot igénylő munka ez, amely csak akkor ér véget, ha mindenki elégedett az eredménnyel. Így születik meg egy elfeledett whisky jelenkori interpretációja.

A Lost Distillery logóját az ősi kelta jelkép, a Triskele ihlette, amely a reinkarnációt (visszatérést) jelképezi. Értelmezésük szerint ebben a szimbólumban a whisky készítés legfontosabb összetevői fellelhetők: a hordó, a víz és az árpa.

Az egyes whiskyk háromféle verzióban készülnek: a Classic-ot 12-15 éves, az Archivist-et 15-20 éves, a Vintage-t pedig 25-30 éves érlelésekből alkotják meg.

Ahogy régen sem használtak színezéket (karamellt) és nem alkalmaztak hűtve szűrést, úgy a Lost Distillery palackozások is mindezt nélkülözik.

Gyártó Crucial Drinks
Palackozó Crucial Drinks
Érlelési idő (év) 12
Ürtartalom 0.7l
Alkoholtartalom 43 % vol
Hordós erősség NEM
Hordó típus n.a.
Hordó szám n.a.
Illat -
Íz -
Lecsengés n.a.
Egyensúly -
Egyéb jellemző n.a.

Vélemények

| 5 / 5 csillag!
2015. 06. 09.
némi temperálás után kijelenthetem, van értelme a régiségekkel foglalkozni, a nedű remek!!!

Írja meg véleményét



Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Youtube videók

Kapcsolódó termékek

Több, mint 6 db raktáron
14.990 Ft
Több, mint 6 db raktáron
14.990 Ft
Több, mint 6 db raktáron
14.990 Ft 13.490 Ft