Blog

Italszakértőnk: „Sokan meglepődnek azon, hogy Skócia után Franciaországban van a legtöbb whiskylepárló Európában.”

Webshop managerünk, Tamás az egyik legkomplexebb tudású italszakértőnk, aki rendszeresen tart kóstolókat is. Most három teljesen eltérő stílusú whiskyről és egy különleges calvadosról mondja el a véleményét.

 

 

Compass Box Glasgow Blend Marrying Cask WhiskyNet Edition (0,7l, 49%)

2022. augusztus 31-ig akcióban!

A Compass Box Glasgow Blend kiadása magas malátawhisky-tartalommal rendelkezik és sherryhordós érlelésű highlandi, valamint egy Islay-malt is helyet kapott a házasításban. A WhiskyNet számára palackozott Marrying Cask kiadásnak az az érdekessége, hogy a Glasgow Blend házasítást még 2,5 évre Oloroso sherryhordóba tették, mielőtt palackozták volna, így egy plusz sherrys felhangot kölcsönöztek a whiskynek. Ja, és nem utolsósorban 49% abv-vel érkezett!

 

 

Ninkasi Chardonnay Cask (0,7l, 46%)

2022. augusztus 30-ig akcióban!

Sokan meglepődnek azon, hogy Skócia után Franciaországban van a legtöbb whiskylepárló Európában. Sőt, azon is csodálkoznak, amikor elárulom, hogy a Ninkasi nevének csengése ellenére nem japán, hanem francia whisky. Még egy csavar a dologban, hogy Ninkasi a sör és sörfőzés mezopotámiai istennője volt.

Maga a főzde egyébként Lyon mellett található, és craft sörfőzdeként indult. Ma már franchise hálózatban üzemeltetik hasonló névre hallgató bárjaikat. Franciaország fogyasztja a legnagyobb mennyiségben a skót whiskyt, ugyanakkor minden alapanyag a rendelkezésükre áll, hogy maguk is készítsenek whiskyt, és a Ninkasi meg is lovagolja ezt.

Ez a kiadásuk egy single malt, francia malátából (pilseni típusú), amely szűz, kiégetett francia tölgyhordókban és Chardonnay ill. Viognier boroshordókban érlelődik, majd házasítják. Illatában gyümölcsös, ami ízében is megjelenik, amely mellé malátás jegyek és édes fűszerek társulnak.

 

 

Caisteal Chamuis Blended Malt (0,7l, 46%)

A blended maltok itthon is egyre népszerűbbek, de a single maltok mellett még mindig az árnyékban táncolnak – sajnos. Sokszor jó ár-érték arányban tudnak hozni komplex karaktert, ugyanakkor könnyű fogyaszthatóságot, ami miatt számomra pl. kiváló választás egy-egy baráti összejövetelre.

A Torabhaig single maltot is tulajdonló Mossburn Distillers kiadása a Caisteal Chamuis, mely magyar nyelven annyit tesz: Camus kastély. Ez a whisky a Hebridák whiskystílusának megfelelően tőzegelt stílusú, komplex whisky, amely a kétféle hordós érlelésnek köszönhetően lágy is. A házasítást alkotó füstös single maltokat először first-fill és refill amerikai tölgyhordókban érlelték. Majd a házasítás után friss bourbonhordós finiselést, azaz utóérlelést kapott.


 

Calvados Christian Drouin 17 éves Hine Angels (0,7l, 43%)

2022. augusztus 30-ig akcióban!

A végére egy kakukktojás. A Christian Drouin calvadosait már többen ismerhetitek. De vajon ismeritek az Expérimental-t? Ebben a sorozatban szabadjára engedik a fantáziájukat Normandiában, és az egyébként is koros calvadost még valamilyen más párlat hordójában érlelik egy kicsit. A Hine Angels névre hallható palackozás esetében nem meglepő módon ez a Hine cognac. A 17 éves calvados 6 hónapra került még 3 cognachordóba, ebből gyorsan kitalálható, hogy limitált palackozással van dolgunk, mindössze 1296 palack készült. A Hine kiváló hordói virágos ízeket és selymes tanninokat adtak a már eleve mély és gazdag érlelt calvadoshoz.