Blog

Italszakértőnk: „Már az első kortynál megjelennek a finom vaníliás, karamellás jegyek”

Vajon melyik italról vélekedik így szakértőnk? Most megtudhatod. A GoodSpirit Shop Óbuda vezetője öt magáért beszélő italt tesztelt május elején. Májusban valamennyi akciós áron elérhető.

Glenfarclas 12 éves (0,7L / 43%) - Akcióban 2024 májusában
A Glenfarclas lepárló hosszú és büszke múltra tekinthet vissza. A lepárlót 1836-ban alapították, és John Grants-nek hála, 1865 június 8-tól a mai napig a Grants család tulajdonában áll. Bátran kimerem jelenteni, hogy 160 évnyi tapasztalattal a hátuk mögött nyugodtan rábízhatod magad a szakértelmükre, és hátradőlve a foteledben átadhatod magad a whiskykóstolás élvezetének. Ha még sosem kóstoltad egyik tételüket sem akkor itt az ideje! Első élménynek a Glenfarclas 12 éves single maltot ajánlom. Ebben az italban már jócskán benne vannak a Glenfarclasra oly jellemző sherrys ízjegyek és a 12 éves hordós érlelésnek köszönhetően mély és komplex illatokkal és ízekkel rendelkezik ez a nagyszerű párlat. Illatában és ízében is szépen kiérződnek a piros bogyós gyümölcsös jegyek a malátás édességgel karöltve. Lecsengésben kellemesen száraz, gyümölcsös ízt hagy maga után, kiegészülve egy hajszálnyi dohányleveles utóízzel. Ódákat lehetne zengeni róla, vedd meg, és engedd át magad mielőbb e nagyszerű ital élvezetének.

Edinburgh Dry gin (0,7L / 43%) Akcióban 2024 májusában
Ha egy olyan gint keresel, amely a testességet és a lágyságot is magában hordozza, mindezt pedig úgy valósítja meg, hogy közben a klasszikus ízjegyeket felvonultató vonalon marad, akkor ezt az italt kár lenne kihagynod. Ez a karakteres, mégis könnyed párlat - a levendulának köszönhetően - mind illatában, mind pedig ízében elsőre üdítő virágos jegyeket hordoz. Az ital gerincét a borókabogyó fanyar íze adja, mégis az enyhe citrusosságának hála meg tudja őrizni a lágyságát.  Lecsengésben a fűszeres, enyhén „csípős” aromák lepik meg az ízlelőbimbókat, a koriander és a gyömbér bátor felhasználásának köszönhetően. 
Az Edinburgh ginlepárló 2010-ben alakult, és azóta a minőség és az innováció a jelszavuk. A vállalat egyik fontos célja, hogy a skót főváros gazdag hagyományait és a helyi jellegzetes ízvilág esszenciáját belerejtsék az italba. Ezt többek között úgy érik el, hogy a legjobb minőségű helyben termesztett gabonát, friss forrásvizet, valamint gondosan válogatott és kézzel szedett friss skót levendulát, fenyőrügyet, borókabogyót és még sok más gyógynövényt használnak az ital elkészítéséhez. 

Arran Quarter Cask (0,7L / 56,2%) Akcióban 2024 májusában
Három szóban, hogy írnám le neked??? …. intenzív, Intenzív, INTENZÍV!!!
Ezt a csodásan komplex italt 7 év first fill (első töltésű) bourbonhordós érlelést követően kisméretű (ún. quarter cask) hordóban (a normál hordóméret negyede) utóérlelik még 2 évig. Mivel a kisebb hordós finiselés gyorsabb érést eredményez, ezért jóval intenzívebbé válik az ital, sőt ennek eredményeként még gazdagabbá, rétegeztettebbé érik, amelyben megtalálhatók a mézes, a fűszeres, valamint a szárított gyümölcsös jegyek. Már az első kortynál megjelennek a finom vaníliás, karamellás jegyek, amelyek egyedülálló gazdagságot és széles spektrumú ízvilágot kölcsönöznek az italnak. Ha egy klasszikus skót single malt whiskyre vágysz, akkor ezt az italt neked találták ki!
Az Arran története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor is Arran szigetén, megkezdték a whisky készítését. A modern Arran lepárló azonban csak 1995-ben kezdte meg működését. Sláinte! 
 

Nordes gin (0,7L / 40%) Akcióban 2024 májusában
Ennek a hamisíthatatlan mediterrán típusú ginnek az egyedisége már abban is megmutatkozik, hogy alapját az Albarino szőlő ízvilágának köszönheti. Ebből kifolyólag alapvetően édesebb ízjegyeket tartalmaz az ital.  Az édes gyümölcsös és virágos jegyek mellett finom fűszeres és citrusos aromák is felfedezhetők a ginben, amely így nagyon szépen balanszírozott ízprofillal rendelkezik. A Nordes gin története Galíciában, Spanyolország északi partvidékén kezdődött, ahol egy kis csapat elhatározta, hogy a helyi gasztronómia ízeit belecsempészik egy ízletes párlatba. Megerősíthetem, hogy ezen tervük kiválóan teljesült, és sikerült létrehozni egy izgalmas, édes, fűszeres, könnyed, citrusos jegyekkel rendelkező italt. Ha még nem kóstoltad tedd meg, kár lenne kihagyni!

Plantation XO 20th Anniversary rum 2 pohárral (0,7L / 40%) Akcióban 2024 májusában
Horgonyokat fel és kezdődhet az utazás, amelyben az illatok és az ízek biztosan elvarázsolnak. Felkészültél? A Plantation XO 20th Anniversary 12 és 20 év közötti barbadosi rumokból alkották meg. Rendkívül intenzív illat- és ízélményt nyújt, és a tölgyfahordós testesebb ízjegyek is szépen kiérződnek kóstoláskor. Már az első illatra összetalálkozik a karamell, a méz, a vanília és a fahéj a trópusi gyümölcsök édes, üde jegyeivel. Kóstoláskor arra leszünk figyelmesek, hogy az ízek finoman táncolnak az ízlelőbimbókon, amelyben a mézes édesség, a melaszos rumos csokoládés jegyek harmonikusan összefonódnak a fűszeres aromákkal és a friss trópusi gyümölcsökkel. Lassan itt a nyár irány a Karib-térség!