Blog

Italszakértőnk januári mustrája

Italszakértőnk, Péter színesen indította az évet. Januárban tesztelt skót single maltot, bourbon whiskey-t, rumot és gint is. Most közzétesszük tapasztalatát.

Nikka Coffey gin (0,7L / 47%)
A Nikka gint 2017-óta láthatjuk a polcokon ebben a formában, bár az 1960-as évek óta gyárt gint és vodkát a Nikka. A Coffey-féle lepárlóegység segítségével egy tökéletesen selymes és magas minőségű alappárlatot kapnak, amelyet a klasszikus ginfűszerek mellett, (boróka, koriander, citrom és narancshéj) olyan egzotikus japán gyümölcsök is felhasználásra kerülnek, mint a yuzu, kabosu (japán lime-féle), amanatsu (japán grapefruit-féle), shequasar (Okinawa Lime). Az összesen tizenegyféle fűszernövényt tartalmazó gin egy friss citrusos, karakteres párlat, mely ginkedvelőknek egy különleges tétel és ár/érték arányban kiemelkedően jó.

Nikka From The Barrel (0,5L / 51,4%)
A japán whisky térnyerése példa nélküli az elmúlt öt évben és ebben kiemelkedően magas szerepet játszott a Nikka. A Nikka From The Barrelt még 1985-ben dobták piacra és azóta is népszerű szerte a világon. Készítéséhez több mint száz különböző batchű whiskyt használnak single maltokat és grain whiskyt egyaránt, majd a kész blendet még pár hónapig együtt érlelik régi tölgyfahordókban. 51,4%-on palackozzák, ami majdnem pontosan 90 British Imperial Proof és a készítői szerint ezen az alkoholfokon jön ki tökéletesen ennek a blendnek az ízvilága.

Arran 10 éves (0,7L, 46%)
Fiatal lepárló elképesztő sikerekkel. 1995-ben nyitott meg a lepárló, mégis világszerte hatalmas sikereket aratott. A 10 éves kiadása 2006 óta létezik, azóta több dizájnváltozáson esett túl, de a minősége a whiskynek megmaradt. Ezt a kiadást 10 évig érlelik ex-bourbonhordókban, majd ezt követően fél év sherryhordós érlelést kap. Minőségét Skócia egyik legtisztább vize és a Concerto-árpa biztosítja. Nem hűtve szűrt a természetesség kedvéért és színezékmentes, hogy tényleg azt kapjuk, amiért fizetünk.

Woodford Reserve (0,7l /43,2%)
Ez a többszörösen díjnyertes bourbon kötelező minden bárban. Különlegessége, hogy háromszor desztillált, mint az ír whiskey, ami ritkaság számba megy ebben a kategóriában és a Woodsfordnak van a legalacsonyabb hordóba kerülési alkoholfoka versenytársai között. Összetételében 72% kukorica, 18% rozs és 10% malátázott árpa. Palackozása minimum 6 éves korában történik meg.

Plantation XO 20th Anniversary rum (0,7/40%)
Ezt a rumot Alexander Gabriel keverőmester 20 Ferrandnál töltött évfordulójának a tiszteletére készítették el. A rum Barbadosról származik, ahol 8-15 évig érlelődik ex-bourbonhordókban, majd Franciaországba szállítják, ahol extra érlelést kap 2-10 évig. Ízében gyümölcsös könnyed és lágy karakterét a hosszú érlelési időn kívül az európai érlelésnél használt háromféle hordó adja, amelyek kis méretű Ferrand cognak, ex-bourbon- és szűz fehér tölgyhordók. Minden hordó más szintű kezelésnek örvend, így ez is közrejátszik komplexitásában. A hozzáadott cukormennyiséget 20g/l-ben limitálták, így legálisan is rumnak tekinthető Európában. Minden rumkedvelőnek szeretettel ajánljuk, legyen kezdő vagy haladó rumos, ez a tétel egészen biztosan rabul ejti majd.