Blog

Italszakértőnk ezúttal öt italkategóriából merített

Italszakértőnk, Péter egy skót whiskyt, egy VSOP calvadost, egy Dominikából érkező rumot, egy különleges fűszerezésű gint, valamint egy sokat ígérő mezcalt vett górcső alá.

 

 

Gin Edinburgh Seaside (0,7l, 43%)

2022 április 26-ig akcióban

A Seaside egy igen zamatos, kiegyensúlyozott skót gin, egyenesen Skóciia fővárosából, Edinburghból. A Seaside páratlan gint voltaképpen a keleti partvonala ihlette. Egyedi és különleges aromagazdagságát olyan növényeknek köszönheti, mint a földi borostyán, a skorbutfű, valamint a hólyagmoszat. Ezeket csak fokozzák a különféle magvak fűszeres jegyei, illetve a koriander és a kardamom. Önmagában is megéri megkóstolni, de G&T vagy koktél formájában is jól teljesít.

 

 

Kingsbarns Balcomie (0,7l, 46%) 

A nem régen alapított Kingsbarns lepárló – jelenleg – 5 éves érlelésekből alkotott palackozás, kizárólag sherryhordós tételekből. Friss, ropogós, édes, de semmiképp nem túlzóan. Érdemes most megkóstolni ezt a whiskyt, hogy lássuk honnan fejlődik majd 10-20 vagy akár még idősebb korára. Egy könnyed kaland a Lowlandről.

Calvados Christian Drouin VSOP (0,7 l, 40%) 

A francia almapárlat legalább 4 éves kiadása a roppan környezettudatos Drouin családtól. Ízében természetesen dominál az alma, amit szépen egyensúlyoz a fűszeres, tölgyes jelenlét. Arról pedig, hogy csak a legjobb almák jussanak el a palackig, az almásban kószáló tehenek gondoskodnak, akik jóízűen eltüntetik a túl korán lepotyogott darabokat. Így mindenki jól jár! ?
 

Rum Bacoo 7 éves (0,7l, 40%) 

Könnyed, krémes, banános, szárított narancsos ízvilágú rum a Dominikai Köztársaságból. Bourbonhordós érlelés, ami további vaníliás, karamelles ízekkel gazdagítja ezt a kiváló rumot.  Könnyedsége révén ideális koktélokhoz is.


 

Mezcal Local (0,7l, 42%) 

Sokan nem ismerik még ezt az italfajtát, de érdemes lesz figyelni rá, mert egyre jobban előtérbe kerül ez az agavéból készült párlat. Nem szabad keverni a tequilával, ez más ital kategória, előbbit például jobbára a kék agávéból készítik, míg a mezcalt akár 30-féle agávé felhasználásával párolják le, ezáltal jóval ízesebb lesz az ital. Karakteresebb, sokszor füstös, földes ízekkel dolgozó nedű, emellett gyümölcsös ízeket is felfedezhetünk benne, mint alma, barack és banán.