Blog

Italszakértőnk elemez: „Ez a whiskey kiváló társa egy érett gouda sajtnak vagy a chorizonak”

C+C Boltunkban dolgozó italszakértő kollégánk, Péter most „csak” whiskyket tesztelt, de ne higgyük azt, hogy egyhangú a „képlet”. A portói boroshordós utóérleléstől az Oloroso sherryhordós érlelésen át sok mindent megtudhatunk.

Penderyn Portwood (0,7l, 46%)

A walesi single malt elsőnek a szokásos bourbon-, majd portóis boroshordóban utóérlelt változata. Édesszájúaknak kellemes ujjgyakorlat lehet, és úgy tűnik, több rendezvényen a zsűri is ebbe a kategóriába esik, mert nem egy díjat zsebelt már be! Krémes, gazdag whisky, szép piros bogyós gyümölcsös, narancslekváros tartalommal.

 

Templeton Rye Oloroso Cask Finish (0,7l, 46%)

A magas minőségű rozswhiskey 6 éves verziója, ami további 9 hónapot töltött Oloroso sherrys hordóban, ezáltal is gazdagítva az amúgy sem lapos karakterét. Maga a rozswhiskey jóval karakteresebb, fűszeresebb, mint egy hagyományos bourbon, köszönhetően a felhasznált árpafajtának, de a sherry finish még további gyümölcsös, diós és csokoládés jegyekkel gazdagítja. Ez a whiskey kiváló társa egy érett gouda sajtnak vagy a chorizonak.

 

Kavalan King Car (0,7l, 46%)

Tajvani whiskey, igen, már ilyen is van! És ahogy az indiai társánál, itt sincs ok aggodalomra, a minőség igen magas! A szubtrópusi klíma itt is megteszi a magáét: gyorsabb érés, több párolgás, de ez eredmény igen ínycsiklandó! Ez a palackozás a lepárló egyik alapkiadása, úgymond útmutató, hogy miből lesznek végül a komolyabb változatok. Ez a példány egy fiatalos, lendületes, kellemesen édes és fanyar gyümölcsökkel operáló ital.

 

Teeling Single Pot Still Wonders Of Wood - Chinkapin Oak (0,7l, 50%)

 A népszerű ír család legújabb tagja, egyik sorozatuk szép tétele, ami a különböző tölgyfajtákat hivatott bemutatni, jelen esetben chinkapin tölgyet használtak a hordó készítéséhez, amiben előtte még nem érleltek mást. Maga a párlat a már ismert pot still kategóriát képviseli, azaz a maláta fele csírázottan került a cefrébe, de a másik fele enélkül, így kialakítva egy igazán egyedi ízvilágot. Finom karamellás, banános és fűszeres ízvilággal rendelkező palackozás, 50%-on, ami csak az előnyére válik, és persze a gyönyörű csomagolás mellett sem lehet csak úgy elsétálni!