Blog
Smokehead Sherry Cask Blast (0,7L / 48%)
A Smokehead whiskyt az Ian Macleod Distillers cég adja ki, amely egy független skót whiskygyártó- és forgalmazó. Az 1933-ban alapított vállalat számos kiváló minőségű whiskyvel büszkélkedhet: a Smokehead márkával kifejezetten azokat célozza meg, akik a modern, merész és tőzeges whiskyket kedvelik.
Islay szigete – a Smokehead otthona – Skócia egyik legikonikusabb whiskyrégiója. Az itteni lepárlók az Atlanti-óceán partján helyezkednek el, így a sós tengeri levegő és az időjárás hatása erőteljesen érződik az itt készült italok karakterében.
Sajnálatos módon arról csak találgatások vannak, hogy pontosan melyik islay-i lepárlóban készítik ezt a párlatot.
Ez a tétel egy intenzív karakterű skót single malt whisky, nevében a sherry pedig arra utal, hogy a használt bourbonhordós érlelés után oloroso sherryhordóban is pihen. Ennek köszönhetően a whiskyt gazdag gyümölcsösség és fűszeres jegyek jellemzik, amely tökéletes egyensúlyt alkot a markáns tőzegfüsttel.
Illatában intenzív füstösség dominál, amelyet szárított gyümölcsök, étcsokoládé, fahéj és tengeri sós jegyek egészítenek ki. A sherryhordós érlelés hatására az édes karamelles, mazsolás aromák is szépen kidomborodnak. Ízében markáns tőzegfüst, valamint narancshéj, étcsokoládé, édes maláta és szegfűszeges jegyek bújnak meg. A sherryhordós gyümölcsösség szépen ellensúlyozza a füstös jelleget. Lecsengése hosszú, fűszeres és természetesen füstös.
Ha szeretnél a bárszekrényedben tudni egy hamisítatlan islay-i tőzegelt tételt kiváló sherrys tónusokkal, akkor ez jó döntésnek bizonyulhat.
Caorunn Blood Orange (0,7L / 41,8%)
Ezt a kiváló italt a Balmenach Distillery készíti a Skót-felföld szívében, ahol évszázados lepárlási hagyományokkal büszkélkednek a helyiek. A vérnarancs természetes édessége és citrusossága tökéletesen egészíti ki a Caorunn gin (ejtsd: "ka-roon") tiszta és borókás alapkarakterét.
A Balmenach Distillery 1824-ben alapították, és az egyik legrégebbi működő lepárló a Skót-felföldön. Eredetileg whiskygyártásra szakosodott, és a mai napig híres a kiváló single malt whiskyjeiről. Azonban a gin iránti növekvő kereslet miatt a Balmenach 2009-ben bemutatta a Caorunn gint, amely gyorsan népszerű lett a prémium ginrajongók körében.
Érdekesség, hogy a Caorunn gin a világ egyik legkülönlegesebb lepárlóberendezésében, egy régi viktoriánus-kori réz "Copper Berry Chamber"-ben készül, amelyet eredetileg parfümök és gyógynövényes készítmények előállítására használtak. Ez az egyedülálló eljárás lehetővé teszi, hogy a gyógynövények és egyéb összetevők (például boróka, hegyi hanga, stb.) kibontakoztassák aromájukat.
A Caorunn Blood Orange ennek a mesterségbeli tudásnak az eredménye, ahol a klasszikus skót ginalapot a vibráló vérnarancs ízvilágával bolondítják meg.
Illata friss citrusosságot, domináns vérnarancsos jegyeket rejt, amelyet enyhe fűszeresség és borókás aroma egészít ki. Íze tiszta és élénk, amelyben a boróka mellett a friss vérnarancs természetes édessége is megjelenik. Ez egy jól kiegyensúlyozott, kellemesen fűszeres, mégis üdítő karakterű gin.
Loch Lomond 12 éves Inchmoan (0,7L / 46%)
A Loch Lomond Distillery 1965-ben nyitotta meg kapuit, de Loch Lomond régióban a whiskygyártás hagyománya egészen 1814-ig nyúlik vissza.
Fontos megemlíteni, hogy a Loch Lomond nemrég nyerte el a Scotch Distillery oh the Year 2024 címet, ami óriási szó a márka történetében.
Az Inchmoan a lepárló tőzeges oldalát mutatja be, hiszen ez a whisky gazdag, fűszeres, füstös jegyekkel bír.
Illata határozott tőzeges füstösséget mutat, de a füst mellett megjelenik a karamellizált cukor, a grillezett ananász és egy enyhe fás aroma is.
Íze meglehetősen komplex: az erőteljes füstösséget érett gyümölcsök (körte, sárgabarack) és mézes édesség ellensúlyozza. A tölgyes, borsos fűszeresség kellemesen kiérezhető minden egyes kortynál.
Lecsengése hosszú és intenzív, amelyben a füstösség mellett fás, édeskés karamellás és enyhén fűszeres jegyek dominálnak.
Nginious! Colours – Violet (0,5L / 42%)
A Nginious! Distillery egy svájci kézműves ginmárka, amelyet 2014-ben alapítottak azzal a céllal, hogy a gin világát új irányba tereljék. A lepárló Basel városában található, amely híres precizitásáról, innovatív világszemléletéről és a gasztronómiai különlegességeiről. A Nginious! márka mögött egy merész filozófia áll: a hagyományos ginreceptúrák újragondolása és különleges alapanyagok felhasználása a tökéletes ízharmónia eléréséhez.
A Nginious! Colours – Violet egy kreatív és látványos gin, amelyet ibolyával és bogyós gyümölcsökkel készítenek. Az ital természetes ibolyaszirmokból nyeri lenyűgöző lila árnyalatát, amely azonban tonik hozzáadásakor varázslatosan megváltozik.
A gin alapját klasszikus boróka és különböző citrusok adják, ezeket ibolya, feketeribizli és más fűszeres, gyümölcsös alkotóelemek egészítenek ki. A különleges eljárásnak köszönhetően az ital nemcsak vizuálisan lenyűgöző, hanem egyensúlyban tartja a gyümölcsös frissességet és a mélyebb, fűszeres tónusokat is.
Ízében édes és friss bogyós gyümölcsök keverednek lágy ibolya és enyhén fűszeres jegyekkel. A boróka és citrusok finoman egyensúlyozzák az édességet, míg a virágos tónusok komplexitást adnak az italnak.
Abuelo 12 éves Two Oaks (0,2L / 40%)
A Varela Hermanos lepárló 1908-ban alakult, és több mint egy évszázados tapasztalattal rendelkezik a rumkészítésben. Az Abuelo rum neve a család legendás nagyapjára, Don José Varelára utal, aki fontos szerepet játszott a cég alapításában. Az Abuelo rumok a Panama vidéki területeiről származó cukornádból készülnek, amit hagyományos módszerekkel, természetes éghajlati adottságok mellett dolgoznak fel.
Az Abuelo 12 éves Two Oaks rum esetében a kéttős hordós érlelés kiemelkedő szerepet kap. Az ital először hagyományos amerikai ex-bourbonhordóban érlelődik, amely vanília, karamell és fás jegyeket ad az italnak. Miután az italt elérte a megfelelő érlelési időt, átöntik spanyol sherryhordóba, amely finom fűszeres, gyümölcsös jegyeket és gazdag, édes lecsengést kölcsönöz a rumnak. Ez a kettős érlelés különleges, gazdag ízélményt nyújt, ami jellemzően a legkiválóbb rumok sajátossága.
Illata gazdag és összetett, az amerikai hordókból származó vaníliás, karamellás és fás jegyek dominálnak, de szépen jönnek a spanyol sherryhordóktól származó édes és enyhén fűszeres aromák is.
Íze kiegyensúlyozott és harmonikus: a sherryhordók gazdag édes gyümölcsös ízeket és enyhén fűszeres aromákat hoznak. Nagyon sok rétegű itallal van dolgunk.
Lecsengés hosszú, fás és enyhén fűszeres.
Coloma 8 éves rum ajándékcsomag 2 pohárral (0,7L / 40%)
A Destilería Coloma 1992-ben alakult, és egy apró családi lepárlóüzemként indult. A lepárló a Huila régióban, egy hegyvidéki területen található, amely a legjobb minőségű cukornád számára ideális éghajlati környezetet biztosít. Idővel a Coloma rumok híre nemcsak Kolumbiában, hanem nemzetközileg is egyre inkább elterjedt.
A Coloma lepárló az egyik legkevésbé ismert, de rendkívül autentikus rumgyártó Kolumbiában. Ami igazán különlegessé teszi őket, az a kézműves lepárlás és a hagyományos, környezetbarát érlelési módszerek. A rumok érlelése során a lepárló igyekszik fenntartani a természetes egyensúlyt, és nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ne használjanak mesterséges adalékokat vagy gyorsító eljárásokat.
A Coloma 8 éves rum cukornádból készül, amely a lepárló saját ültetvényeiről származik. Az érlelés során az amerikai tölgyfahordók és a francia tölgyek kombinációja biztosít az italnak megfelelő egyensúlyt és gazdag ízvilágot.
Illata finoman fás, enyhén pörkölt jegyekkel megspékelve.
Ízében a vanília és a karamell mellett a tölgyes fűszeresség és a cukornád adja a főbb jegyeket.
Lecsengés hosszan tartó, gazdag és édes.