Blog

Italszakértőnk elemez: a Robert Burns tiszteletére palackozott Arran whiskyről is lehull a lepel

Péter kollégánk januári tesztje során kikerült a dugó – stílusosan – az Arran Robert Burns single maltjából, és még további négy nagybecsű italból.

 

Arran Robert Burns Malt (0,7 l, 43%)
A leghíresebb skót költő, Robert Burns tiszteletére palackozott Arran whisky. (Azért választottam ezt a tételt, mert január az Arranról szól, illetve Robert Burnsről, aki január 25-én született.) Ez az ital szépen jellemzi a lepárló fiatalos karakterét: könnyed, üde, fürge whisky, főként a vanília, citrom és tölgy hármasával operálva.  Étkezés előtt kifejezetten meghozza az étvágyat. ? (2023 januárjában akcióban)

 

Timorous Beastie 10 éves (0,7L / 46,8%)
A Douglas Laing független palackozó széles kínálatából ez a blended malt (azaz több single malt keveréke) a Highland régió ízeit igyekszik bemutatni. Es nagyon is jól sikerült neki! Komplex, kicsit szárazabb gyümölcsösség, karamell és finom fűszeresség jellemzi ezt a 10 éves italt. Többet képes felmutatni, mint a korjelölés nélküli testvére. (2023 januárjában akcióban)

Glenlossie 2009 12 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7l, 47,5%)
Nem egy túlságosan ismert lepárló a Glenlossie, termelése nagy része blendekbe vándorol. Szerencsére a független palackozók azért foglalkoznak vele, így mi is megismerhetjük ezt a típust is. Alapvetően egy könnyed, friss gyümölcsös párlatról van szó, de itt kapott egy szép csavart, ugyanis vörösboros hordóban érlelték. Ez markánsan rajta hagyja a nyomát a párlaton: jóval vaskosabb, testesebb lesz a végeredmény, telve piros bogyós gyümölcsökkel, szőlős és pezsgős jegyekkel. Igazán ínycsiklandó palackozás. (2023 januárjában akcióban)
 

Compass Box Spice Tree ajándékcsomag 2 pohárral (0,7L / 46%)
Compass Box: minőség és elegancia, így is reklámozhatnák magukat. Gyönyörű design, az egyik legszebb a whiskyvilágban, és precíz szakértelemmel megalkotott whiskyk. A Spice Tree az alapsoruk talán legkomplexebb tagja, pazar fűszeres ívvel a karamelles, édeskés alap felett. Érdekessége, hogy a hordó dongái amerikai tölgyből, míg az alja és a teteje francia tölgyből készültek, innen az érdekes ízvilág. (2023 januárjában akcióban)

Fercullen Falls Small Batch (0,7L / 43%)
Könnyed ír whiskey, amiben 50% a malátatartalom, az érlelés pedig ex-bourbon és erősen pörkölt szűz hordókban történt, ez utóbbi szép, tartalmas karaktert ad a puha alapnak. A Powerscourt lepárló első olyan terméke, ami ott, helyben készült párlatot is tartalmaz. Maga a lepárló pedig az egyik legszebb környezetben található, érdemes meglesni őket.