Blog

Italszakértőnk elemez: Péter 5 italról fejti ki karakteres véleményét

Ez a palackozás sem panaszkodhat, hogy nem kapott színes hordóválasztékot: Pedro Ximenez és Oloroso sherry, Virgin oak és boroshordók.

 

 

The Epicurean White Port Edition díszdobozban (0,7L / 48%)

A már ismert, lágy karakterű, Lowlandi maltokat felvonultató kiadás fehér portóis utóérlelt példánya. Elég ritka ez a fajta hordóhasználat, jobbára a hagyományos ruby vagy tawny változatok ismertek, tapasztalatom szerint azonban a fehér portói gazdagabb, ugyanakkor kevésbé édes, mint a többi.
Akik nem kedvelik a harsány, markáns ízeket, azoknak érdekes választás lehet ez a palackozás.

 


Kilchoman 6 éves Vintage 2015 Bourbon Cask (Cask 685 2015) (0,7l, 58%)

A fiatal Islay lepárló megszámlálhatatlan sok single cask kiadásainak egyik érdekesebb darabja. Tiszta bourbon-érlelés, ami szerintem a legszebben tudja megmutatni, mi is igazán a Islay szigeteki tőzeges whisky valódi arca. Ereje teljében levő, intenzív, ropogós tőzegesség, vanília, citromhéj, némi gyógynövényes jelleg. Nem puhányok poharába való ital!

 


Old Ballantruan 10 éves (0,7 l, 50%)

Egy figyelemreméltóan tőzeges whisky Speyside-ról. Szép példája lehet annak, miért is nem annyira fontos a régió, mint gondolnánk. Persze eléggé eltér ez a fajta tőzegesség, mint a jól ismert Islay-féle. Feketébb, zsírosabb, de valahogy kevésbé markáns. De maga az ital a 10 évével finom ízeket vonultat fel: a lágy, gyümölcsös alapot szépen befedi a tőzeglepel. A füstös italok rajongóinak érdemes kipróbálni, hogy mi van a „Tőzeg Szigetén” kívül is.

 

Glenallachie 8 éves (0,7l, 46%)
Ez a palackozás sem panaszkodhat, hogy nem kapott színes hordóválasztékot: Pedro Ximenez és Oloroso sherry, Virgin oak és boroshordók. Mindegyik hozzáteszi a maga részét a gyümölcsös alappárlathoz, így létrehozva egy fiatal, de ízekben gazdag palackozást. Billy Walker neve pedig a garancia arra, hogy nem holmi haszontalan hordók lettek kiválogatva hozzá. ?

 


Fercullen 8 éves Blended (0,7L / 40%)
Lágy, krémes blended whisky Írországból, kerek vanília, citrus, méz, mandula, narancs,  pörkölt tölgy és karamell jegyekkel. Egyébként a 8-10 éves gabona- és 14 éves malátawhisky a felállás ennél a palackozásnál. 
Ha egy könnyed, ugyanakkor picit tartalmasabb kalandra vágyunk, itt egy jó kis opció.