Blog

Italszakértőnk elemez: terítéken a gin, a rum és a cognac

A GoodSpirit Shop Óbuda italszakértője, Attila áprilisi tesztje során több italkategóriát is letesztelt. Most megosztjuk veletek tapasztalatát.

Bobby’s Pinang Raci Spice Blend No.1. gin (0,7L / 42%)
 


Lassan itt a nyár! S ha nyár, akkor gin! A meleg tavaszi és nyári napok egyik legjobb választásnak gondolom ezt a remek intenzív illatokkal, ízekkel megalkotott italt, amely egyedi fűszer-kombinációjának köszönhetően kellemesen bizsergető érzettel ajándékoz meg.  A sokrétű fűszerkavalkádnak hála (kurkuma, babérlevél, citromfű, gyömbér, fahéj, stb.), az ízek képzeletben egészen Indonéziáig repítenek majd. Sebastiant és Davidet (a Bobby’s megálmodói) ugyanis nagyapjuk indonéz gyökerei és az ottani fűszerek egyedisége ihlette meg e különleges gin megalkotására. Fogyaszd tisztán vagy tonikkal, egy biztos, csalódni nem fogsz benne.

Drumshanbo Gunpowder Sardinian Citrus gin (0,7L / 43%)
 

Nem vitás! A Shed lepárló egy újabb jól sikerült alkotásával van dolgunk. PJ Rigney a lepárlómester ennél a ginnél egy kis játékos mediterrán citrusosságot szeretett volna belecsempészni a Drumshanbo alapginjébe. Ez elég jól sikerült is neki. Zseniális hozzáértéssel összeválogatott fűszerek egyvelege teszi könnyen fogyaszthatóvá és jellegzetessé ezt a remek italt. A marokkói Gunpowder teanövény szárított levelei a boróka, koriander, kardamom, csillagánizs és még sok egyéb fűszer mellé a Szardinián őshonon citrusfélének köszönhetően válik azzá a szerethető élénk, kellemesen fűszeres itallá, amit neked is feltétlenül ki kell próbálnod a közelgő nyári hónapokon.  UI: Csak óvatosan, nagyon itatja magát.

Caorunn gin (0,7L / 41,8%)
 

Ha egy ízig-vérig skót gint keresel, akkor jó helyen jársz! Ez a Balmenach whiskylepárlóban készülő gin telis-tele van a vad északi vidékre jellemző fűszerekkel. A borókabogyó, koriander, angyalgyökér alapfűszerek mellett bizony helyett kapott a hanga, a mocsári mirtusz, a vörösberkenye és a Coul Blush Apple nemesített kelta almafajta is. Ez az enyhén fűszeres, kellemesen fanyar ízvilágú frissítő ital nagyon hamar el tud csábítani. Évszaktól, hőmérséklettől, helyszíntől függetlenül mindig telitalálat. Ha még nem kóstoltad, jó szívvel ajánljuk.

ABK6 VSOP Premium cognac (0,7L / 40%)
 


ABK6? Nézzük, mivel is van dolgunk?! Miközben a konyakpiacot az örökségre és a hagyományokra alapozó cégek uralják, az ABK6 új kategóriát hozott létre az egybirtokos konyakokra jellemző egyediséget és minőséget szem előtt tartva. Ne tévesszen meg minket a modern külső, hiszen az ital készítése közben az évszázados tapasztalatokra és hagyományokra támaszkodtak az alkotók. Illatában és ízében a lágy tölgyes, vaníliás, sültalmás aromák jönnek elő. Semmi tolakodó, semmi erőteljes oda nem illő aroma. Lecsengése szép hosszú, tölgyes, nagyon pici dohányleveles jegyekkel távozik. Ha egyszer megkóstoltad, akkor többször is meg fogod…  

Plantation Original Dark rum (0,7L / 40%)
 

Ez a házasítás barbadosi és jamaicai rumokat tartalmaz, melyeket ex-bourbonhordóban érlelnek a lepárlást követően, majd ex-cognacos hordóba helyezik át utóérlelés céljából. Nagyon jó koktélalapanyagnak, de tisztán fogyasztva is kellemes élményt nyújt. Illatában fűszeres, fekete borsos, fahéjas, kandírozott szilvás jegyeket mutat meg magából.  Ízében a vaníliás, aszalt ananászos, mazsolás, barnacukros aromák dominálnak. Bárhogy is fogyaszd, tisztán vagy koktélban, egy biztos: édes, lágy karakterének köszönhetően itatni fogja magát, szóval csak óvatosan.