Blog

Italszakértőnk elemez: Édes tokaji boros hordóban pihent ez a minőségi francia cognac

E havi italelemzésében kollégánk, Peti több koros italt is választott. Nézzük, hogyan vélekedik róluk. Valamennyi akcióban!

 

Adelphi 25 éves 1994 armagnac (Cask AM2/20) (0,7L / 55%) 
A neves skót független palackozónak most egy igen jól sikerült armagnac portékáját kóstolhatjuk meg: sokan nem ismerik ezt az igen régi italfajtát, pedig érdemes tenni egy próbát. Ha nagy vonalakban kellene leírni, az armagnac egy vadabb konyak, szárazabb és fűszeresebb az utóbbinál ?
Ez a példány is tele van ízekkel, főként a csokoládé és a narancs dominál, amiket perzselő, 55%-on szállít nekünk az Adelphi. Persze simán lehet vizet hozzáadni, én is ezt tettem (tudom, sokan rosszalják ezt, pedig több íz jön ki így belőle).
2023. május 31-ig akcióban vagy a készlet erejéig.

Ferrand 2013 Tokaji Cask finish Edition 2. cognac (0,7L / 50,8%) 
A második kiadása egy érdekes érlelésnek. Édes tokaji boros hordóban pihent ez a minőségi francia cognac. Az édes alapot itt még jobban felhúzza a végső hordó, már-már túlzóan édes, aszús, mézes. Szerencsére a whiskyvilágból megismert ijesztős gombás-tokajis íznek itt nyoma sincs, nagyon szép, tiszta hordót kaphattak a franciák. Masszív desszert.
2023. május 31-ig akcióban vagy a készlet erejéig.

Bache-Gabrielsen Vintage 1988 24 éves Fins Bois cognac (0,7L / 40,8%) 
Ritka, korjelölt, single cask konyak egy kisebb háztól. Ez ne tévesszen meg senkit, véleményem szerint az alapholmijaik lazán jobbak, mint a nagy nevek hasonló kiadásai. Ezért is érdemes közelről is megvizsgálni őket! Ez a kiadás a Fins Bois régióból jött, nem rendelkezik olyan mély ízekkel, mint egy Grande Champagne, de ettől még nagyon finom darab. Kicsit szárazabb, könnyedebb, de még tartalmas konyak. 2023. május 31-ig akcióban vagy a készlet erejéig.

Tomatin 30 éves (0,7 l, 46%)
Highland egyik legkönnyedebb párlatát készítő lepárló igen koros, 30 éves kiadása.  
Szép, tiszta tölgyes aromák, kis vanília és citrusos dolgok, semmi harsányság. Vonzó ez a letisztult karakter. Picinke fehérbors és sörhab. Mandula. 
Íz: a könnyed illathoz mérten meglepően testes, kiváló egyensúlya az édes alma, fanyar lime és kesernyés fa hármasának. Azt hiszem krémesebb, mint az előző batch. Pezsgő és fehér szőlő, vattacukor, savanyúcukor, világos sör, minimális tejcsoki. A korához képest meglepően friss ízek, de ezt megszoktam már náluk, a fiatal Tomatinok általában éretlenek, a korosabbak pedig pont jók. Lecsengése hosszú, full citrom. Pompás whisky, így szeretem a bourbonérlelt holmikat.
2023. május 31-ig akcióban vagy a készlet erejéig.

Speyburn Bradan Orach (0,7 l, 40%)
Jó áron levő, könnyed kis malt: malátás és erjedt trópusi gyümölcsök az illatában, ízben pedig kissé éretlen, kesernyés gyümölcsök édeskés felhanggal. A lecsengése picit sörös, fűszerkés, puha. Teljesen jó kis nyári itóka. 2023. május 31-ig akcióban vagy a készlet erejéig.