Blog

Italszakértőnk: „A sherryhordó gazdag aromákat és ízjegyeket ad a whiskynek”

Alábbi írásunkban szót ejtünk a sherryhordókról, amelyek meghatározó szereplői bizonyos whiskyk megszületésének, de szó esik egy jóféle konyakról és egy kiváló ár/érték arányú ginről is. Tarts velünk.

Glengoyne 12 éves (0,7L / 43%)
A Glengoyne lepárló Skócia déli részén, a Highlands és a Lowland határán található, és híres a hagyományos és lassú lepárlási folyamatáról, amelynek eredményeként kivételes minőségű italokat állítanak elő.
Ez a palackozás egy kiváló bevezetés a Glengoyne termékek világába. Az érlelés során használt hordók között elsősorban sherryhordókat találunk, ami jellegzetes, gazdag aromákat és ízjegyeket ad a whiskynek. Az ital karakterében érezhetővé válnak a gyümölcsös jegyek, például alma, körte és mazsola, valamint a méz és a vanília édes tónusai. A hordók hatásai is megjelennek a whiskyben, így a fahéj, a mogyoró és a fűszerek finom jelenléte is érezhető lehet. Könnyen hozzáférhető, jól kiegyensúlyozott whisky, amelyet önmagában is élvezhetünk, de remek választás lehet kóstolók alkalmával vagy hozzáértőknek is, akik élvezik a skót single malt whiskyk sokszínűségét és gazdagságát.

Tamdhu 15 éves (0,7L / 46%)
Egy kifejezetten érett és mély ízvilágú ital, amely az érlelés során használt sherryhordóknak köszönhetően gazdag aromákat és karaktereket hordoz. Az italban érezhetővé válnak a szárított gyümölcsök, mint például füge és mazsola, valamint a méz és a karamell édes tónusai.  A 46%-ot alig érezni, tényleg egy csokoládés, desszertjellegű malt.

Tomintoul 2005 17 éves PX Sherry Finish (0,7L / 46%)
A Tomintoul lepárló a Speyside whiskyrégióban található, és híres a lágy és könnyed stílusú whiskyk előállításáról.
Ezt a párlatot 17 évig érleltek, majd a hagyományos érlelés után Pedro Ximénez sherryhordóban finomítottak tovább. A PX sherryhordók hatása gazdagabb és mélyebb ízvilágot kölcsönöz a whiskynek.
Az ital ízprofiljában gazdag ízjegyek jelennek meg, például a sötét szárított gyümölcsök, mazsola, füge és datolya aromái. Emellett az égetett cukor, a karamell és a méz édessége is érezhető lehet. 
Ez egy olyan whisky, amely a gazdag és mély ízvilágát az érlelési folyamatban használt sherryhordóknak köszönheti (és persze az időnek). Egyedi és kifinomult választás lehet azoknak, akik szeretik a sherry hatású whiskyket és értékelik az érlelési folyamat komplexitását. Ajánlott tisztán kortyolgatva vagy egy csepp vízzel hígítva, hogy a különböző ízjegyeket és rétegeket még jobban ki tudjuk élvezni.

Bache-Gabrielsen XO Fine Champagne cognac (3L / 40%)
A Bache-Gabrielsen XO Fine Champagne cognac egy kiváló minőségű francia cognac, amelyet két legjobb régió, s Petite Champagne és Grande Champagne területek szőlőjéből készítenek. Az "XO" a "Extra Old" rövidítése, és azt jelöli, hogy a konyakban található lepárlatok és alkotóelemek már hosszabb érlelést kaptak, ami legalább 10 év, (de véleményem szerint itt azért többel is számolhatunk) így gazdagabb és komplexebb ízvilágot nyújtanak.
A Bache-Gabrielsen cognacok híresek az eleganciáról és a finom minőségről szól. Az XO Fine Champagne Cognac-ra is ez a jellemző. A cognac aromái gazdagok és mélyek, érett gyümölcsök, például szilva, füge és mazsola, valamint vaníliás, fás, és finom fűszeres ízeket is kapunk is. Az érlelés során a tölgyfahordók hatása is érezhetővé válik, hozzájárulva az összetett ízprofilhoz. Valamivel édesebb ízvilág, mint a legtöbb cognac.

London Hill gin (0,7L / 40%) 
A London Hill gin egy brit ginmárka, amely a hagyományos londoni dry gin stílust képviseli. Ennek lényege a tiszta, száraz karakter és a kiegyensúlyozott fűszerezettség. A London Hill gin kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készül, és a gin gyártása során többféle gyógynövény és fűszer keverékét alkalmazzák. Az ízvilága általában friss, citrusos jegyekkel indul, amit a boróka és egyéb fűszerek fokozatosan kiegészítenek. Nagyon jó ár/érték arány, ha nem egy túldimenzionált gint keresünk.