Blog

Italszakértőnk: „A masszív füst alatt mézes, ánizsos ízek lapulnak”

„A masszív füst alatt mézes, ánizsos ízek lapulnak. A Wemyss független palackozó termékei közt igen nehéz csalódni.” – írja italszakértőnk. De vajon melyik palackozást tesztelte ezúttal? Most erre is fény derül.

Caisteal Chamuis Blended Malt (0,7L / 46%)
2023. március 1-ig vagy a készlet erejéig akcióban
Három sziget (vélhetően Islay, Orkney és Skye) lepárlója adta a whiskyt ehhez a blended malthoz, ami inkább a füstös oldalhoz húz. Kellően fűszeres, tőzeges, de a gyümölcsös, karamelles oldala is felsejlik a markánsabb vonalak alatt. Érdemes játszadozni vele, hogy vajon melyik ízt, melyik lepárló kölcsönözte.

Peat Chimney (0,7L / 46%)
2023. március 1-ig vagy a készlet erejéig akcióban
Tőzegelt single maltokból készült válogatás, de érdekes módon inkább highlandi stílus füst ez, nem islay-i. A masszív füst alatt mézes, ánizsos ízek lapulnak. A Wemyss független palackozó termékei közt igen nehéz csalódni.

Loch Lomond 12 éves Inchmurrin (0,7l, 46%)
2023. március 1-ig vagy a készlet erejéig akcióban
A Loch Lomond már-már követhetetlen címkéjű és nevű kiadásai közül ez a példány a lágyabb, gyümölcsösebb oldalt képviseli.  Nem rendelkezik kimagasló ízprofillal, de azért meglepő komplexitást tud felvillantani ez a picit „lesajnált” lepárló, főleg a már említett gyümölcsökkel operálva.

Dailuaine 2013 8 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7l, 47,5%)
2023. március 1-ig vagy a készlet erejéig akcióban
Kevesen ismerik a Dailuaine lepárló termékeit, pedig, ha jó formában vannak, gyönyörűen fűszeres, gyümölcsös, őszies ízvilágot képesek felmutatni. Ezt a tételt vörösboros hordóban érlelték, fokozva az ízeket: szép, málnás, boros, gumicukros jegyeket mutat ez a whisky. Ráadásul mind a nyolc évét ilyen hordóban töltötte, ami még jobban megnyomja ezeket az ízeket, szépen kiegészülve az alappárlat finom jegyeivel.

The Sändebud Fusion 2015 6 éves Adelphi (0,7L / 58,9%)
2023. március 1-ig vagy a készlet erejéig akcióban
Egy érdekes nász: skót Ardnamurchan és svéd High Coast whisky összegzése ez a palackozás: a két lepárlóból négy hordónyi tőzeges és tőzegmentes whiskyt is felhasználtak hozzá, és fiatal korának dacára meglepő érettséget tud felmutatni. Ízében füstölt makréla, feketeribizli, gyömbér és füstölt sajt jelenik meg. Ez így lehet, hogy kissé ijesztőnek hangzik, de kóstolva a félelem eltűnik... ?