Blog

Italszakértőnk: „Én nem hiszek a szellemekben, de ebben a rumban igen”

A C+C Boltunk vezetője, Zoli ezúttal négy rumra vetette ki a hálóját. A négy rum mindegyike más és más karaktert és ízvilágot képvisel. Felfedezésre érdemes italok valamennyien.

Zoli, a C+C Bolt vezetője

 

 

Rum Bacoo 11 éves (0,7l, 40%)

2022. május 31-ig a Rum Bacoo 11 éves díszdobozban Tiki korsóval kedvezményes áron elérhető.

A Bacook mitológiai szellemek, akik a tengeren úszó rumospalackokban laknak, és gazdájuk minden kívánságát teljesítik. Én nem hiszek a szellemekben, de ebben a rumban igen.

Ezeket a rumokat Dominikai Köztársaság szívében gyártják. A saját farmon termesztett cukornád levéből készítik, majd a lepárlást követően ex-bourbon hordókban érlelik a saját tárházaikban 11 évig. Ízében karamellizált dió, csokoládéba mártott kávébab és vanília dominál. Vigyázni kell vele, mert nagyon itatja magát.

 

Rum Nation Barbados 8 éves

A rum Nation a Rossi&Rossi olasz független palackozó márkája, akik a Karib térségben felvásárolják a fiatal rumokat, az adott országba 6-8 évig érlelik, majd Európában is egy pár évig.
Az első melegebb hőmérsékleten történő érlelés az édességet és a gyümölcsösséget segíti, míg a második lassabb érlelés a finomabb aromák kialakulását teszi lehetővé.
Ez a 8 évig érlelt kiadás ex-sherry hordóban lett utóérlelve, ezért édesebb gyümölcsösebb ízt kapunk az eddig megszokott barbadosi rumoknál. Kiváló darab a desszertekhez, vagy szivar mellé.

 

Rum Diplomatico TDC N°1 Single Batch Kettle (0,7 l, 47%)

Szigorúan limitált palackozás elmélyült rumfogyasztóknak.

A 2017-es Bar Convent Berlin eseményen debütáló The Distillery Collection rumok a Diplomático különböző lepárlási eljárásait hivatottak bemutatni. Ezek az eljárások egészen eltérő stílusú párlatot eredményeznek, amelyeket aztán a különböző rumjaikban kevernek össze. Single Batch Kettle és a Single Barbet Column rumok arra nyújtanak lehetőséget, hogy ezeket az eltérő karakterű rumokat is megkóstolhassuk önállóan.
A Barbet Column elnevezésű lepárlási rendszert Franciaországból vásárolta a lepárló 1959-ben. Az oszlopüst 100%-ban rézből készült. Ezzel a fémmel érintkezve a párlat tisztul, könnyebbé válik, mivel a nemkívánt kénes összetevőket a réz eltávolítja. A párlatok alapanyaga magas minőségű melasz (a cukorkészítés még elegendő cukrot tartalmazó mellékterméke), az érlelés pedig amerikai fehér tölgyből készült hordókban történik. A végeredmény egy egészen gyümölcsös rum lesz. Amerikai tölgyfahordóban érlelik.

 

Rum Barbancourt 3 Star 4 éves (0,7l, 40%)

Ez a Haitiről származó rum kiváló alapanyaga lehet különböző rumalapú koktéloknak. Négy évig érik Haitin, ahol a trópusi meleg megteszi hatását: karakteres, fűszeres rummá válik, aminek természetesen jót tesz az amerikai tölgyfahordó is. Érdemes kipróbálni.  A Barbancourt rumokat egyébként több mint húsz országba exportálják, a márka számos nemzetközi szakmai díjat nyert az elmúlt évek során.